Aantal miljoenenwoningen in 2019 gestegen met 21 procent

Het afgelopen jaar is het aantal miljoenenwoningen in Nederland met 21 procent gestegen. Daardoor kwam het aantal woningen met een actuele waarde van 1 miljoen of meer gestegen van 54.000 tot 65.000. Dit heeft het Financieele Dagblad (FD) vrijdag 24 april 2020 bekend gemaakt. Door de enorme krapte op de woningmarkt zijn er in Nederland in bepaalde gebieden steeds meer woningen die voor een miljoen of meer zijn verkocht. In die categorie vallen ook meer doorsneewoningen zoals rijtjeshuizen en tweeondereenkap woningen.

Woningprijzen gestegen

Afgelopen jaar zijn de woningprijzen in Nederland met zeven procent gestegen. Deze prijsstijging zorgde er ook voor dat bepaalde woningen in de categorie woningen van 1 miljoen of meer zijn terechtgekomen. Dit bericht heeft Calcasa bekend gemaakt in de jaarlijkse rapportage over miljoenenwoningen. Calcasa is een organisatie die naar eigen zeggen een onafhankelijk technologiebedrijf is dat vastgoed waardeert en analyseert. Volgens Calcasa is het grootste deel van de elfduizend extra miljoenenwoningen een bestaande woning. Slechts een klein deel van de miljoenenwoning is een nieuwbouwwoning.

Doorsneemiljoenenwoningen

Volgens Calcasa komen er in Nederland steeds meer ‘doorsneemiljoenenwoningen’ bij. Dit zijn geen grote luxe woningen zoals villa’s maar gewone woningen zoals rijtjeshuizen die gebouwd zijn na 1945 en een maximale vloeroppervlakte hebben van 200 vierkante meter. Het kenmerkende van deze miljoenenwoningen is dat ze staan in een goede buurt in Amsterdam of in de directe omgeving van deze stad. Calcasa noemt als voorbeeld de Henriëtte Bosmansstraat in Amsterdam. In deze straat heeft 84 procent van de woningen een actuele waarde van meer dan 1 miljoen euro. Dit lijkt natuurlijk wel een beetje de tulpenmanie die in de Gouden Eeuw ook in deze regio woede. Door een krapte op de woningmarkt worden voor vrij eenvoudige woningen veel te hoge bedragen betaald. Men kan zich dus terecht afvragen of de woningen werkelijk zoveel waard zijn of dat deze waarde slechts een tijdelijke notitie is op de woningmarkt. Door onzekerheden in de economie en de coronacrisis kunnen ook de woningprijzen de komende tijd aanzienlijk veranderen. Verschillende banken en financiële instellingen waarschuwen hiervoor. De rek is uit de woningprijs. Deze zal gemiddeld de komende tijd dalen.