In de afgelopen drie maanden is het aantal jongeren in de leeftijd tot 25 jaar dat beroep heeft gedaan op een WW-uitkering bijna verdrievoudigd. Dit werd donderdag 18 juni 2020 bekend gemaakt door het uitvoeringsinstituut UWV. Het zou gaan om een forse toename in het aantal WW-uitkeringen. Sinds maart is het aantal WW-uitkeringen in Nederland totaal opgelopen met bijna 61.000 tot 301.000 WW-uitkeringen. In de maand mei steeg het aantal mensen in de WW met 9000 personen. Toch is het aantal mensen dat in die maand in de WW-belande wel lager dan de maand april. In april 2020 namen het aantal mensen in de WW toe met ongeveer 42.000. Toen was er sprake van een bijzonder hoge piek op dit gebied. Het aantal mensen dat in de WW is beland nam ook in de maand mei toe.
Toch is de stijging wel minder hard. Dat geeft ook hoofd arbeidsmarktinformatie Rob Witjes van UWV aan in een reactie op de cijfers. Witjes: “Jongeren zijn vaak de eerste groep die bij een krimp van de werkgelegenheid hun baan verliezen.” Toch hebben jongeren niet een ongunstige positie op de arbeidsmarkt. Volgens Witjes zijn jongeren namelijk ook de eerste die weer aan de slag gaan als de economie en de arbeidsmarkt weer aantrekt. Er werden door het UWV aan het eind van de maand mei in totaal 31.100 uitkeringen aan jongeren verstrekt. Eind februari (voor de coronacrisis) ging het nog om 10.800 uitkeringen.
Niet in alle sectoren verdwijnen arbeidsplaatsen voor jongeren. In de horeca zijn veel jongeren hun baan kwijtgeraakt. Ook in de detailhandel hebben veel jongeren hun baan verloren. Verder zijn er ook veel uitzendkrachten zonder werk geraakt tijdens de coronacrisis. Dat komt omdat uitzendkrachten tot de flexibele schil behoren van bedrijven. Deze flexibele schil krimpt over het algemeen het eerste bij bedrijven. Dat zorgt er voor dat uitzendkrachten vaak de eerste arbeidskrachten zijn die ander werk moeten zoeken.