Aantal hypotheken stijgt maar niet onder starters in kwartaal drie 2017

In Nederland is het aantal verstrekte hypotheken gestegen. Het is echter opvallend dat het aantal nieuwe hypotheken onder starters echter niet stijgt. Voor deze groep nam het aantal hypotheken zelfs af met zeven procent. Dit maakt het Consultancy en Interim Bureau IG&H Consulting & Interim op maandag 20 november 2017 bekend doormiddel van de Hypotheekupdate. Joppe Smit die werkzaam is bij het bureau geeft aan dat gemiddelde hypotheeksom voor starters is gestegen naar 232.000 euro. Volgens hem hebben starters het nog steeds moeilijk op de woningmarkt.

Starters en doorstromers
Appartementen zijn vooral interessant voor starters maar de gemiddelde prijs voor deze woonvorm is gestegen met 11 procent aldus de heer Smit. Doorstromers kunnen momenteel wel sterk profiteren op de groeiende huizenmarkt maar starters ondervinden problemen door de aangescherpte leennormen. Ook de stijgende huizenprijzen vormen een probleem voor starters op de woningmarkt. In het derde kwartaal waren doorstromers op de huizenmarkt goed voor 56 procent van de omzet van de hypotheekmarkt. Starters waren echter maar verantwoordelijk voor 24 procent van de hypotheekmarkt.

Gemiddelde hypotheeksom
De hypotheeksom was in de eerste twee kwartalen van 2017 redelijk stabiel. In het derde kwartaal ging de gemiddelde hypotheeksom in Nederland echter omhoog. Ten opzichte van het vorige kwartaal kwam de gemiddelde hypotheeksom twee procent hoger uit. Hierdoor kwam de gemiddelde hypotheeksom op een recordhoogte van 287.000 euro. Zowel de hypotheeksom is toegenomen als het aantal hypotheken. Daardoor kwam de totale hypotheekomzet op 25,1 miljard. Dit bedrag lag vorig kwartaal ongeveer zes procent lager.