Aantal hypotheekaanvragen in tweede kwartaal 2024 aanzienlijk toegenomen

Het aantal aanvragen voor een hypotheek is de afgelopen tijd behoorlijk gestegen. Als men kijkt naar het tweede kwartaal van 2024 dan is het aantal hypotheekaanvragen uitgekomen op 120.228. Dit is een stijging van 27,7 procent. De stijging in het aantal hypotheekaanvragen maakt duidelijk dat er in Nederland steeds meer geld besteed wordt in de aanschaf van een woning of in de verbouwing of verduurzaming van woningen. Dit bericht werd bekend gemaakt door het Hypotheken Data Netwerk (HDN).

Hypotheekaanvragen

In het tweede kwartaal werden veel meer hypotheekaanvragen geregistreerd. Het overgrote deel van deze aanvragen was bestemd voor de aanschaf van een woning. Dat was bij 75.376 aanvragen het geval. Dat is een stijging van 24 procent. Verder viel op dat ook het gemiddelde hypotheekbedrag was gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Deze stijging kwam uit op 9,5 procent waardoor het gemiddelde hypotheekbedrag uitkwam op 360.750 euro.

Woningmarkt 2024

Het platform HDN heeft een goed beeld van de hypotheekmarkt en daardoor ook van de woningmarkt. Dat komt omdat het overgrote deel van de hypotheken die in Nederland worden verstrekt verlopen via het HDN netwerk. De afgelopen tijd zijn er berichten in het nieuws geweest met betrekking tot nieuwe prijsstijgingen op de woningmarkt. Als de huizenprijzen verder stijgen dan zullen ook de hypotheekbedragen verder gaan toenemen in Nederland.