Aantal gespecialiseerde bouwbedrijven neemt af sinds 2008

Het onderzoek, dat op woensdag 30 maart 2016 door het Economisch Instituut voor de Bouw werd gepubliceerd, maakt onder mee duidelijk dat het aantal gespecialiseerde bouwbedrijven met personeel in de afgelopen jaren in aantal bijna is gehalveerd. In 2008 waren er in Nederland nog ongeveer 4.400 kleine gespecialiseerde ondernemingen actief op de Nederlandse bouwprojecten. In 2014 is dit aantal gedaald naar ongeveer 2.300.

Bij gespecialiseerde bouwbedrijven nam de werkgelegenheid met ongeveer 57 procent af. Hierdoor kwam het totaal aan gespecialiseerd bouwpersoneel bij kleine specialistische bouwbedrijven uit op 15.250 werknemers. Het aantal eenmanszaken dat gespecialiseerd werk doet in de bouw is wel toegenomen. Gespecialiseerde eenmanszaken waren in 2008 nog met 17.000 in Nederland aanwezig, in 2014 was dit aantal gestegen naar 21.200.

Reactie van Technisch Werken
Op de bouw worden onderaannemers dikwijls onder druk gezet om tegen lage tarieven specialistisch werk te verrichten. Veel specialisten merkten deze druk vooral in de periode van de economische crisis. Grote sterke bouwbedrijven konden zichzelf soms nog redelijk handhaven door grote projecten op de kostprijs of onder de kostprijs aan te nemen. De kleine ondernemers merkten de concurrentiestrijd vanaf 2008. Sommige kleine gespecialiseerde bouwondernemingen konden het hoofd niet meer boven water houden en gingen kapot aan de concurrentie.

Een deel van het personeel dat gespecialiseerd is in bijvoorbeeld stukadoorswerk, dakdekkerswerkzaamheden en laswerkzaamheden heeft besloten om als zelfstandige zonder personeel aan de slag te gaan. Deze zzp’ers nemen in aantal toe op de bouw. Maar deze ondernemers hebben lang niet altijd leerlingen bij zich aan wie ze hun vakmanschap kunnen leren. Daardoor dreigt het vakmanschap uit de bouwsector te verdwijnen.