Aantal flexwerkers nam toe eind 2021

Het aantal werknemers met een flexibele arbeidsovereenkomst neemt toe in Nederland. Er zijn steeds meer mensen die aan een baan worden geholpen. Het gaat hierbij om mensen die vaak in eerste instantie aan de slag gaan op flexibele basis via bijvoorbeeld een uitzendbureau of detacheringsbureau. Een groot aantal vacatures die bedrijven namelijk open zetten worden in eerste instantie gedeeld met deze arbeidsbemiddelingsbureaus.

Bureaus in de arbeidsbemiddeling

Deze bureaus hebben namelijk vaak een groot netwerk aan kandidaten. Het gaat hierbij om kandidaten die per direct beschikbaar zijn maar ook om kandidaten die in overleg op zoek zijn naar een andere functie. Het bemiddelen van personeel is in 2022 een uitdaging geworden. Ook het afgelopen jaar hebben veel uitzendbureaus en detacheringsorganisaties het heel druk gekregen. Er werden veel vacatures ingevuld.

Meer vacatures

Het aantal vacatures blijft echter toenemen. Dat maakt het lastig voor uitzendbureaus om elke organisatie van personeel te voorzien. De krapte op de arbeidsmarkt neemt. Toe in laatste maanden van 2021 nam ook het aantal werknemers met ongeveer 38.000 personen toe ten opzichte van een kwartaal eerder. Dit bericht werd bekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens het CBS ging het in deze telling om mensen die een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd hebben of een contract hebben met flexibel aantal uren per week.