Aantal faillissementen in november 2021 gestegen onder andere door stopzetting loonsteun

Het aantal faillissementen is in Nederland toegenomen in de maand november. Dit bericht is bekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op maandag 13 december 2021. Volgens het CBS zijn er in november 166 faillissementen uitgesproken. Dit is behoorlijk wat meer dan het aantal faillissementen die de afgelopen maanden zijn uitgesproken. Desondanks lag het aantal faillissementen nog wel een stuk lager dan voor de coronacrisis.

De coronacrisis heeft een compleet andere ontwikkeling veroorzaakt in de economie. Door de steunmaatregelen van de overheid konden veel bedrijven blijven voortbestaan. Een belangrijk onderdeel van de coronasteun van de overheid was de loonsteun. De loonsteun vanuit de NOW regeling zorgde er voor dat bedrijven de lonen van hun werknemers konden blijven betalen. Doordat de salarissen betaald werden kwamen er minder werknemers in een ontslagprocedure terecht.

In de maand oktober kwam de loonsteun voor ondernemers te vervallen. Het CBS geeft aan dat de toename in het aantal faillissementen in de maand november vermoedelijk verband houd met het wegvallen van deze loonsteun. Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS geeft ook aan dat het “geen rare verklaring zijn” zou zijn. Desondanks is het volgens hem wel  “oppassen” om op basis van één maandcijfer conclusies te trekken over de faillissementen.