Aantal faillissementen in 2017 op laagste niveau in jaren

Het afgelopen jaar daalde het aantal bedrijven dat failliet ging behoorlijk. In totaal werden in 2017 ongeveer 3290 bedrijven en instellingen failliet verklaard in Nederland. In de periode van de economische crisis lag het aantal faillissementen in Nederland veel hoger. Zo werden in 2013 ongeveer 8000 bedrijven failliet verklaard.

Weinig faillissementen
In deze eeuw is het aantal faillissementen nog niet eerder op zo’n laag niveau terechtgekomen. De economie is aan het herstellen en dat zorgt er voor dat het ook beter gaat met de bedrijvigheid. Bedrijven zien dat hun orderportefeuille aan het groeien is en dat zorgt er voor dat bedrijven kredietwaardiger worden. De komende tijd verwachten veel bedrijven in de bouw en de techniek dat de orderportefeuille alleen maar zal toenemen. Er worden meer offertes binnengehaald en dat zorgt er bovendien voor dat het ondernemersvertrouwen op een hoog niveau is beland. Waarschijnlijk zal het aantal faillissementen in Nederland in 2018 nog lager uitvallen als deze positieve ontwikkelingen worden voortgezet.

Sectoren
In bijna alle sectoren in Nederland is het aantal faillissementen gedaald. De meeste faillissementen werden echter uitgesproken in de handel. Onder deze sector vallen ook de winkels en groothandels die te maken hebben met stevige concurrentie vanuit internetwebwinkels. In totaal zijn er in 2017 ongeveer 700 bedrijven in de handel failliet verklaard. Het aantal faillissementen in die sector lag in 2017 wel 250 lager dan in 2016. Als men kijkt naar regio’s dan valt op dat vooral in Friesland minder faillissementen werden uitgesproken. In de provincies Groningen en Flevoland was in 2017 een kleine stijging in het aantal faillissementen merkbaar ten opzichte van 2016.