Aantal eenpersoonshuishoudens toegenomen op de woningmarkt in 2019

In Nederland neemt het aantal eenpersoonshuishoudens de afgelopen tijd toe. Inmiddels is ongeveer veertig procent van de huishoudens in Nederland een eenpersoonshuishouden. Dat heeft de Volkskrant eind juli 2019 aangegeven in een artikel van Henk van Dijk. In dit artikel werd duidelijk gemaakt dat in Nederland ongeveer drie miljoen eenpersoonshuishoudens aanwezig zijn. Dit heeft uiteraard een effect op de woningmarkt in Nederland. Het aantal grote gezinnen neemt af en in plaats daarvan ontstaan kleine gezinnen of alleenstaanden met 1 of 2 kinderen. Deze ontwikkeling zorgt er voor dat de vraag naar grote woningen in Nederland afneemt en dat de vraag naar kleine gezinswoningen of appartementen toeneemt.

Grote gezinswoningen met 5 of meer slaapkamers kunnen langer te koop komen te staan vooral wanneer de vraagprijs logischerwijs ook hoger is dan de vraagprijs voor kleine gezinswoningen. De komende jaren zal het aantal alleenstaanden alleen maar toenemen. Dat komt onder andere door het aantal echtscheidingen en gebroken gezinnen. Ook is er sprake van een flexibilisering van de arbeidsmarkt. Er zijn meer mensen die als zelfstandige zonder personeel flexibel worden ingezet op verschillende locaties in Nederland. De vraag naar appartementen neemt toe ook onder jongeren en studenten in sommige steden. De huur voor appartementen is toegenomen en jongeren hebben daardoor dikwijls met hulp van hun ouders de beslissing genomen om toch een appartement of woonruimte te kopen. In deze gekochte woonruimte blijft men langer wonen omdat de overstap naar een groter huis of een groter appartement vaak veel te veel geld kost.

Een andere ontwikkeling die er voor zorgt dat mensen langer alleen wonen heeft te maken met het aantal ouderen in Nederland. Veel ouderen wonen langer in hun huis omdat men niet in verpleeg- of verzorgingsinstellingen wil instromen of dat eenvoudigweg niet kan of mag. Vaak moet men ook zo lang mogelijk op ‘eigen benen’ staan. Ouderen kunnen er echter wel voor kiezen om in een kleinere woning te gaan wonen om zo kosten te besparen en minder te hoeven onderhouden. Om die reden zijn steeds meer ouderen op zoek naar kleinere woningen of appartementen. Deze groep concurreert met de groep hiervoor. Al deze ontwikkelingen zorgen er voor dat de vraag naar kleinere woningen toeneemt. Dat is een ontwikkeling die ook merkbaar is in de bouw. Er worden meer kleinere nieuwbouwwoningen gemaakt met minder slaapkamers en vooral meer leefruimte beneden.