Aantal arbeidsongevallen is niet gedaald in 2019

In 2019 zijn in totaal 93.000 arbeidsongevallen geregistreerd die zo ernstig waren dat de betrokken werknemer of werknemers vier dagen niet hun werkzaamheden konden hervatten. Dit aantal is bijna net zo hoog  als in de twee jaar daarvoor. Dit bericht werd dinsdag 22 december 2020 bekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het CBS heeft zich hierbij gebaseerd op cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden.

Fysieke en psychische klachten na ongeval

Uit de cijfers komt naar voren dat ongeveer 3,3 procent van alle werknemers in Nederland in de leeftijd tussen 15 en 75 jaar lichamelijk letsel of psychische schade heeft opgelopen vanwege een ongeval op het werk. Meer dan de helft van deze medewerkers was de volgende dag weer aan het werk gegaan,. Ongeveer een derde van de werknemers die een ongeval hadden meegemaakt is vier dagen of langer thuisgebleven. Het aantal arbeidsongevallen is in 2019 uitgekomen op 93.000. Dit aantal lag hoger dan twee jaar geleden toen er in totaal ongeveer 91.000 ongevallen hadden plaatsgevonden op het werk. In 2017 waren er echter ook ongeveer 93.000 ongevallen geregistreerd.

Arbeidsparticipatie

Volgens de toelichting heeft de toename in het aantal ongevallen ook te maken gehad met de arbeidsparticipatie. Doordat meer mensen aan het werk zijn gegaan zijn er ook meer werknemers en kunnen er dus ook meer ongevallen plaatsvinden waar werknemers bij betrokken zijn. In jaren dat er weinig mensen in verhouding aan het werk waren lag het aantal ongevallen op de werkvloer ook lager. Zo waren er in 2015 ongeveer 73.000 arbeidsongevallen geregistreerd.