Aanleg windmolenpark in IJsselmeer loopt vertraging op in 2021

Het windpark Fryslân is een van de belangrijkste Nederlandse projecten op het gebied van hernieuwbare energie winnen uit windkracht. Naar verwachting zal dit windmolenpark in het derde kwartaal van 2021 pas op maximaal vermogen in gebruik kunnen worden genomen. Het windmolenpark zou echter volgens de oorspronkelijke planning eerder in gebruik moeten worden genomen. Komende zomer zou het windmolenpark Fryslân al op volle toeren moeten draaien. Door de impact van het coronavirus is de deadline echter opgeschoven.

Klimaatdoelstellingen

Het windmolenpark vormt een belangrijke factor in het behalen van de doelstellingen. Tegen 2030 moeten onder andere vijfhonderd nieuwe windmolens op land worden geplaatst om voldoende duurzame elektrische stroom op te wekken om te kunnen voldoen aan de afspraken uit het klimaatakkoord van Parijs. Windpark Fryslân vormt een megagroot project op dit gebied. Hierbij worden 89 windmolens op het IJsselmeer geplaatst. Een groot aantal van de fundamenten van deze windmolens staat al. Er moeten echter nog windmolens op worden geplaatst.

Zuiderzeewind

Slechts een aantal windmolens is reeds aangebracht. In 2018 werd gestart met de bouw door het consortium Zuiderzeewind. Dit is een samenwerking tussen de windmolenbouwers Siemens Gamesa en Van Oord Offshore Wind. Als het windmolenpark volledig in gebruik wordt genomen zal het windmolenpark in totaal voor 1.500 gigawattuur windenergie per jaar kunnen produceren. Dat is gelijkwaardig aan het stroomverbruik van ongeveer een half miljoen huishoudens.

Laatste bouwfase

Inmiddels is het project in de laatste bouwfase beland. In kwartaal drie van 2021 zou het project volledig moeten zijn afgerond. Zodra het park af is zal het windmolenpark elektrische energie leveren aan Eneco. Deze energieleverancier zal de elektrische energie in eerste instantie gebruiken voor zakelijke klanten in Friesland. Later dit jaar start ook een campagne voor het leveren van elektrische energie aan Friese particulieren.