Aandeel Bayer onderuit op woensdag 20 maart 2019 vanwege Roundup-rechtszaak

Het aandeel van chemieconcern van Bayer is afgelopen woensdag 20 maart 2019 aanzienlijk in waarde gedaald. Dit gebeurde nadat er voor de tweede keer een uitspraak van een jury in de Verenigde Staten is geweest waarin werd geoordeeld dat onkruidverdelger Roundup kanker veroorzaakt. Roundup is onderdeel van het Amerikaanse Monsanto dat onlangs door Bayer is overgenomen.

Afgelopen dinsdag werd door de jury in de Amerikaanse staat Californië geoordeeld dat Roundup verantwoordelijk was voor de kanker van een man. Deze persoon had het middel decennia lang gebruikt en had de rechtszaak aangespannen omdat hij beweerde door roundup kanker te hebben gekregen. Het effect van de uitspraak was groot. Het aandeel daalde 12,2 procent rond 10:30 en kwam daardoor uit op 61,20 euro.

Roundup is een glyfosaathoudende onkruidverdelger en is nu voor de tweede keer aangemerkt als kankerverwekkend. Dat zorgt er voor dat het aandeel minder in trek is op de beurs. Het is momenteel onduidelijk welke schadevergoeding moet worden betaald door Bayer. Het is goed mogelijk dat er meerdere rechtszaken zullen gaan volgen de komende tijd. Als er forse schadevergoedingen moeten worden betaald dan kan dat een groot effect hebben voor Bayer en de waarde van haar aandelen.