Aanbod groene stroom nam nauwelijks toe in 2018 en 2019

Duurzame energie is een belangrijk onderwerp geworden voor de politiek maar ook bij consumenten en bedrijven. Toch nam het aanbod aan groene stroom voor consumenten het afgelopen nauwelijks toe. Daarnaast is op de zakelijke markt voor het overgrote deel vervuilende stroom aangeboden. Dit hebben de organisaties Natuur & Milieu, WISE, de Consumentenbond en Greenpeace bekend gemaakt op uit hun jaarlijkse Stroomranking.

Milieuorganisaties hebben alle energieleveranciers met elkaar vergeleken en beoordeeld op hun aanbod aan duurzame, groene energie. Alle leveranciers krijgen van milieuorganisaties een 5,7 over het afgelopen jaar. Een jaar eerder werd een 5,6 genoteerd. Net als in 2017 werd op de consumentenranglijst een score van 6,3 genoteerd. Daarnaast is het gemiddelde cijfer op de zakelijke ranglijst gestegen van 4,8 naar 5,3.

De grotere energieleveranciers hebben op de consumentenmarkt wel behoorlijke stappen gemaakt naar verduurzaming. Daarover zijn de milieuorganisaties heel tevreden. In een reactie geven ze aan dat ze kunnen spreken van “een lichte vooruitgang. Een iets groter aantal consumenten kreeg nu namelijk groenere stroom dan een jaar eerder.” Het valt echter op dat de zakelijke markt achterblijft. Volgens de milieuorganisaties doen bedrijven en partijen minder hun best om te verduurzamen. Dat is jammer want in de zakelijke markt wordt ongeveer drie keer zoveel elektrische stroom verbruikt als consumenten verbruiken.