Plastic afval is een groot probleem geworden. Vooral de afgelopen tijd hoor en lees je hier steeds meer over. Afgelopen weekend was bijvoorbeeld nog in het nieuws dat Amerikaanse staten bezig zijn met een verbod op plastic afval rond de kustgebieden. Ook in Europa heeft men een verbod op bepaalde soorten plastic afval ingevoerd. Door plastic afval te verbieden worden producenten gedwongen om na te denken over andere verpakkingsmaterialen. Door plastic te vervangen door duurzame materialen die biologisch afbreekbaar zijn kan de enorme berg plastic afval in de toekomst minder hoog worden.
Het voordeel en nadeel van plastic is dat het heel lang mee gaat. Plastic producten en afval worden nauwelijks afgebroken in het milieu. Als er eenmaal plastic afval in het milieu beland blijft het daar liggen tot het in feite wordt verwijderd door de mens. Geen wonder dat het overgrote deel van al het afval, dat zich bevind in de wateren binnen de Europese Unie, plastic is. In totaal zou 85 procent van al het afval dat men in deze wateren aantreft van plastic gemaakt zijn. Er moet een omslag plaatsvinden in de verpakkingsindustrie. Men moet stoppen met het verpakken van producten in plastic. Als alle bedrijven dit tegelijk doen dan zullen bedrijven hierdoor geen consumenten of andere klanten mislopen. Dan was in het verleden de vrees toen men gratis plastic tassen verbood. Nu men voor plastic tassen moet betalen blijkt dat veel mensen een tas mee van huis nemen. Kortom het hergebruik van plastic wordt gestimuleerd.
Ook met betrekking tot de beperking van plastic afval hoopt men een dergelijke ontwikkeling te realiseren. Men kan denken aan het hergebruiken van verpakkingen. Kortom glazen flessen opnieuw laten vullen in supermarkten. Of men kan voor andere materialen kiezen die biologisch afbreekbaar zijn. Door het verbieden van plastic afval ontstaat er ook weer kansen voor startups en andere innovatieve bedrijven om oplossingen te bedenken. Zo worden bepaalde producten in glas verpakt terwijl ook hout en bamboe worden gebruikt voor bijvoorbeeld vorkjes. Een rietje kan in plaats van plastic van papier of van echt riet worden gemaakt en patatbakjes maakt men van een soort cellulose pulp. Dit zijn slechts voorbeelden van producten die in het verleden van plastic waren gemaakt maar in de toekomst steeds vaker van natuurlijke materialen zullen worden gevormd.