60.000 Nederlandse kinderen hebben loodvergiftiging in 2020

In Nederland zijn nog steeds loden waterleidingen aanwezig in een aantal oude woningen. Door water te drinken uit de loden waterleidingen loopt men de kans op loodvergiftiging. In Nederland zouden ongeveer 60.000 kinderen in meer of mindere mate loodvergiftiging hebben opgelopen. Dit komt naar voren uit een onderzoek dat UNICEF heeft gevoerd in samenwerking met milieuorganisatie Pure Earth.

Niet alleen in Nederland zijn er kinderen met loodvergiftiging. Met name in Azië is het probleem van loden leidingen groot. Wereldwijd zouden er 800 miljoen kinderen zijn met loodvergiftiging. De heft daarvan zou wonen in Zuid-Azië, aldus UNICEF. Daarnaast is het loodgehalte in waterleidingen ook in Georgië, Indonesië, Ghana en Mexico erg hoog ten opzichte van andere landen.

In Nederland treft men in bepaalde gemeenten nog loden leidingen aan. De gemeenten Amsterdam, Utrecht, Eindhoven, Den Haag en Rotterdam hadden in juni 2020 al aangegeven dat ze een verbod willen op loden leidingen in bestaande woningen. Op dit moment is er alleen een verbod op loden leidingen in nieuwbouwwoningen. Dat betekent dat het wettelijk verboden is om in nieuwe woningen loden leidingen aan te leggen. Er zijn echter nog duizenden oude woningen met loden leidingen. Die zouden vervangen moeten worden om de gezondheid van kinderen en volwassenen te bevorderen.