5G netwerk op proef in Noord Groningen in 2017

Binnenkort wordt een experiment met supersnel 5G-internet uitgevoerd. Dit gebeurt in de krimpregio Noord-Groningen verlichten. Het 5G netwerk biedt nog sneller internet dan het 4G netwerk.  Daardoor kan over internet nog sneller data worden verzonden. Men hoopt door dit supersnelle netwerk bedrijven te interesseren om zich in Noord Groningen te gaan vestigen. Naast de bedrijvigheid zal waarschijnlijk ook de gezondheidszorg voordeel hebben bij het snelle netwerk.

De zorg in Noord-Groningen is versoberd.  Dit komt doordat er een bevolkingskrimp is in het gebied.  Dat zorgt voor nadelige gevolgen voor allerlei voorzieningen in het noorden van Groningen.  Dit gebied staat ook wel bekend als het aardbevingsgebied. Veel mensen in dit aardbevingsgebied vinden de aardbevingen niet alleen slecht voor de woningwaarde en het gevoel van veiligheid,  ze geven aan dat de gevolgen van de aardbevingen veel verder gaan. Ook de lokale economie en de lokale arbeidsmarkt heeft onder de aardbevingen te lijden. Het gebied moet meer aantrekkingskracht krijgen voor burgers en bedrijven.

Noord-Groningen is het eerste plattelandsgebied ter wereld waar het nieuwe supersnelle 5G internet wordt gebruikt.  Er zijn nog twee locaties in de wereld waar men ook gaat experimenteren met 5G dat is in Zuid-Korea en Finland. Daar gaat het om testen in stedelijke gebieden. Het idee om ook in het noorden van Groningen te experimenteren met 5G is afkomstig van het Economic Board Groningen. Deze organisatie moet de economie in het aardbevingsgebied versterken. Het Economic Board Groningen hoopt met 5G allerlei nieuwe ondernemingen te lokken. Bekende bedrijven zoals KPN, Ericsson en Huawei doen mee aan het project. Ook het onderzoeksinstituut TNO werk mee aan het 5G experiment in het noorden van Groningen.