35 Metaalbedrijven staken op 7 september 2018 voor betere metalektro cao

De nieuwe metalektro cao is nog niet tot stand gekomen. Werkgevers en werknemers staan de metaalsector nog lijnrecht tegenover elkaar. Er zijn al verschillende stakingen geweest en die werden op vrijdag 7 september 2018 weer hervat. De vakbonden FNV Metaal en CNV Vakmensen hebben aangegeven dat de metaalwerknemers van zo’n 35 metaalbedrijven in Limburg vandaag zullen gaan staken. Althans daarvoor hebben de vakbonden een oproep gedaan. De stakingen zouden bij verschillende bedrijven worden gehouden. Het zou onder andere gaan om autofabrikant VDL Nedcar. Daarnaast zouden er ook stakingen worden gehouden bij auto-onderdelenmaker Faurecia en rookgasafvoermaker Cox Geelen.

Metaalwerkgevers kwamen donderdag nog met een hoger loonvoorstel. Daardoor hoopten de werkgevers er met de vakbonden uit te komen en de stakingen af te wenden. Dit is echter niet gelukt want de stakingen gaan vooralsnog door. Op donderdag werd er al gestaakt in Noord-Brabant bij verschillende bedrijven in de metaaltechniek. Vandaag zijn verschillende metaalbedrijven in Limburg aan de beurt. Het zijn niet de eerste stakingen in de metaalsector in 2018. Eerder dit jaar werden er ook stakingen gehouden in de metaalsector.

De vakbonden hebben een looneis neergelegd van 3,5 procent. Dat betekent dat ze een loonsverhoging willen van 3,5 procent op jaarbasis. “De bedrijven maken nu forse winsten en wij vinden dat de werknemers daarvan een graantje mee mogen pikken”, geeft Hans Wijers van FNV Metaal aan. Op vrijdag 7 september 2018 zullen volgens Hans Wijers ongeveer 1000 van de 7000 Nedcar-werknemers het werk neerleggen.