2,3 Miljoen zonnepanelen geplaatst in Nederland in eerste helft 2018

In Nederland neemt het aantal zonnepanelen toe. In de eerste zes maanden van 2018 zijn er in totaal 2,3 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd. Dat is een recordaantal volgens het onderzoeksbureau Dutch New Energy Research. Het onderzoeksbureau maakte woensdag 7 november 2018 het bericht in de media bekend. Volgens directeur Rolf Heynen staat het aantal zonnepanelen dat is geplaatst gelijk aan het “elektriciteitsverbruik van 170.000 huishoudens en een CO2-besparing van jaarlijks bijna 0,5 megaton”. Volgens hem zal de in het aantal zonnepanelen voorlopig aanhouden.

Op dit moment produceren de zonnepanelen in Nederland ongeveer drie procent van de elektrische stroom die wordt gebruikt. In de komende tijd zal dit worden verhoogd naar vijf procent. Zonnepanelen worden op verschillende plaatsen aangebracht. Zo worden deze panelen niet alleen op woningen geplaatst maar ook op utiliteit. Inmiddels wordt al meer dan de helft van de zonnepanelen op bedrijfsgebouwen geplaatst. Daarnaast neemt ook het aantal grondgebonden zonneparken toe.

Volgens het onderzoeksbureau vind de gemiddelde consument in Nederland het belangrijk dat de terugverdientijd van zonnepanelen maximaal vijf jaar moet zijn. Vijf jaar terugverdientijd voor zonnepanelen wordt door consumenten nog acceptabel gevonden maar de overheid werkt aan een regeling die uitgaat van een terugverdientijd van zeven jaar. Dutch New Energy Research geeft aan dat uit het onderzoek blijkt dat mensen op het gebied van terugverdientijd van zonnepanelen niet goed zijn ingelicht. Ook denkt de gemiddelde consument dat zonnepanelen twee keer duurder zijn dan dat deze panelen in de praktijk daadwerkelijk kosten.