2016 Was succesvol voor de techniek en bouw

We mogen afscheid nemen van een gunstig 2016. In dit jaar steeg de werkgelegenheid in Nederland ten gevolge van het economische herstel. Dit was goed merkbaar in de techniek en de bouw. In deze sectoren nam het aantal vacatures toe en dat zorgde er voor dat veel mensen met een achtergrond in de bouw of techniek weer werk konden vinden. De vraag naar technisch personeel nam zo sterk toe dat er uiteindelijk zelfs een krapte ontstond aan bepaalde beschikbare technici.

Met name allround onderhoudsmonteurs die zowel elektrische als mechanische storingen kunnen vinden en oplossen zijn schaars. Ook beschikbare gecertificeerde lassers zijn momenteel moeilijk te vinden. Naast deze uitvoerende technische medewerkers is er ook vraag naar tekenaars, constructeurs, werkvoorbereiders en calculators en ander middenkader personeel. Deze vacatures kunnen moeilijk worden ingevuld. Dit merken bedrijven in de metaal maar ook de uitzendbureaus en intermediairs die de bedrijven ondersteunen.

Ook op de bouw is sprake van een tekort aan personeel op ee bouw. Elektromonteurs, installatiemonteurs, timmermannen en metselaars zijn moeilijk te vinden. Bedrijven in de installatietechniek en bouw komen er achter dat tijdens de economische crisis te veel ervaren bouwmedewerkers de bouw de rug hebben toegekeerd. Nu is er een tekort. In 2017 zal dit tekort nog aanwezig blijven. Veel bouwbedrijven en werktuigbouwkundige bedrijven hebben een goed gevulde orderportefeuille en verwachtem verl drukte.  Dat is goed voor technisch personeel en de technische uitzendbranche.