Een veiligheidspaspoort wordt ook wel Personal Saftey Log genoemd en wordt afgekort met PSL. Dit is een persoonsgebonden document dat meestal een groene kleur heeft, daarom noemt men een veiligheidspaspoort of PSL ook wel in het dagelijkse taalgebruik een ‘groen boekje’. In het veiligheidspaspoort staat allemaal relevante informatie over de persoon aan wie het veiligheidspaspoort behoord. Dit zijn gegevens met betrekking veiligheid zoals stempels van veiligheidstrainingen en poortinstructies die worden gegeven aan de poort van bijvoorbeeld een gasplant. Een veiligheidspaspoort is geen verplicht document volgens het VCA wel wordt in dit document genoteerd of iemand het Basis VCA of VCA VOL (VCA voor leidinggevenden heeft behaald.
Samengevat: wat staat er in een veiligheidspaspoort?
In een veiligheidspaspoort zijn verschillende gegevens genoteerd. Aan het begin wordt op een pagina weergegeven wat de identiteit is van de eigenaar van het document. Hierop staat niet alleen de naam van de persoon ook is er een foto aangebracht zodat men ook op basis van uiterlijk kan zien aan wie het veiligheidspaspoort behoort. Naast deze informatie worden de volgende punten in de volgende pagina’s verwerkt:
- Arbotrainingen
- Veiligheidscursussen
- Medische onderzoeken/ medische geschiktheid
- Vaccinaties
De informatie en de stempels die in het veiligheidspaspoort staan kunnen een bepaalde ‘houdbaarheidsdatum’ hebben. Zo heeft een VCA een geldigheidsduur van 10 jaar. Andere stempels en certificaten kunnen een andere geldigheidduur hebben. Het NEN 3140 certificaat is drie jaar geldig. Veel certificaten hebben een geldigheidsduur van 5 jaar zoals een heftruckcertificaat, reachtruckcertificaat en een certificaat voor veilig hijsen.
Wat is de waarde van een veiligheidspaspoort op de arbeidsmarkt?
Een veiligheidspaspoort kan worden beschouwd als een compact overzicht van de veiligheidsinstructies, veiligheidscursussen, werk gerelateerde medische onderzoeken en werk gerelateerde vaccinaties die een bepaalde werknemer heeft behaald of heeft laten uitvoeren. Het document heeft alleen meerwaarde op de arbeidsmarkt als de gegevens nog geldig zijn en goed zijn bijgehouden. Een veiligheidspaspoort kan de eigenaar daardoor toegang verschaffen tot bepaalde bedrijven en werklocaties.
Bovendien is een veiligheidspaspoort persoonsgebonden. Werknemers kunnen dit paspoort na afloop van de klus meenemen naar een volgende klus. De stempels en poortinstructies kunnen echter naast een geldigheidsduur ook gebonden zijn aan een bepaald project. Een poortinstructie is gekoppeld aan een bepaalde werklocatie of plant. Als iemand gaat werken op een andere locatie waarvoor een poortinstructie behaald moet worden dan zal deze in de praktijk opnieuw gevolgd moeten worden. Het is daarom belangrijk dat zowel de leidinggevende als de werkzoekende precies weten welke veiligheidseisen vereist zijn. Alleen het bezit van een veiligheidspaspoort is dus niet voldoende, het gaat om de inhoud en de stempels die hierin staan.