Wat is quarantaineverzuim?

Quarantaineverzuim is verzuim van werknemers vanwege het feit dat ze zich moeten houden aan quarantaineregels en voorschriften. Een werknemer die onder quarantaineverzuim valt is feitelijk (nog) niet ziek. In plaats daarvan zal de werknemer gedurende een bepaalde periode thuis moeten blijven in afzondering van andere mensen. Op die manier moet worden voorkomen dat de persoon iemand anders kan besmetten.

Waarom quarantaineverzuim?

Iemand kan om verschillende redenen in quarantaine verblijven. Zo kan de persoon te maken hebben gehad met een besmet persoon in de directe omgeving. Hierbij kun je denken aan een fysiek contact met besmette vrienden of familie waarbij er een grote kans is dat de persoon ook besmet is geraakt. Ook kan iemand hebben verbleven in een gebieden met een verhoogd risico. Hierbij kun je denken aan bepaalde steden, landen of zelfs vervoersmiddelen, horecagelegenheden of evenementen waarbij veel besmettingen zijn opgetreden. Door quarantaine wordt voorkomen dat een persoon andere personen kan besmetten. De persoon in quarantaine leeft dus bewust in afzondering van andere mensen.

Is quarantaineverzuim ziekteverzuim?

Quarantaineverzuim is geen ziekteverzuim. Toch zijn werkgevers in veel gevallen verplicht de werknemer door te betalen indien deze in quarantaineverzuim verblijft. In bepaalde beroepen is het voor de werknemer wel mogelijk om tijdens het quarantaineverzuim werkzaamheden te verrichten. Andere bedrijven kunnen deze mogelijkheden niet bieden omdat er geen (vervangende) werkzaamheden buiten het bedrijf kunnen worden uitgevoerd.

Duur quarantaineverzuim

De duur van quarantaineverzuim kan verschillen en wordt bijvoorbeeld in het geval van de coronacrisis door de overheid vastgesteld. De overheid bepaald de periode van quarantaineverzuim echter niet zelf. Daarvoor wordt de overheid geadviseerd door verschillende instanties waaronder het RIVM. De bepalen wat de periode is waarin een persoon in quarantaine moet verblijven en hoe lang iemand zonder klachten moet zijn om weer aan de maatschappij deel te kunnen nemen. In eerste instantie werd een periode van 14 dagen quarantaine voorgeschreven inmiddels is dat 10 dagen. Let op, dit kan veranderen. Daarom is het altijd belangrijk om de actuele quarantainevoorschriften er op na te lezen op de website van de overheid.

Gevolgen quarantaineverzuim

Voor bedrijven is quarantaineverzuim vaak een kostenpost. Bovendien zorgt het ook voor een terugloop in de capaciteit. Bedrijven missen een werknemer en kunnen geen beroep doen op een verzuimverzekering om de kosten te dekken. Om die reden is quarantaineverzuim voor werkgevers een bijzonder lastige situatie. Ook voor de werknemer is quarantaineverzuim zeer onprettig. Een werknemer in quarantaineverzuim wordt ernstig beperkt in zijn of haar bewegingsvrijheid. De werknemer mag eigenlijk alleen nog maar thuis verblijven in afzondering van fysiek contact met andere mensen. Contact via internet en telefoon is wel mogelijk waardoor er toch gecommuniceerd kan worden met het werk of met familie, vrienden, bekenden, collega’s en buren.