Veilig werken met schroevendraaiers

Schroevendraaiers zijn veel voorkomende handgereedschappen die worden gebruikt van het aandraaien en losdraaien van schroeven. Een schroevendraaier bestaat uit een heft of een handvat met daaraan een steel die uitloopt op een bepaalde vorm. Deze vorm is bepalend voor welk type schroef met de schroevendraaier kan worden aangedraaid of losgedraaid. Het uiteinde van de schroevendraaier moet in de kop van de schroef passen.

Gebruik de juiste schroevendraaier
Door de jaren heen zijn veel verschillende schroeven ontwikkeld. De meest eenvoudige vorm is de schroef met een gleuf waarin ook de meest eenvoudige vorm van een schroevendraaier op past namelijk de schroevendraaier met een ‘platte kop’. Naar verloop van tijd zijn er ook schroeven ontwikkeld met een ‘kruis’ in de kop waarvoor men een ‘kruiskop’ schroevendraaier gebruikt. Recenter heeft men de torxs bedacht.

De torx bevat een soort zeshoekvorm, waarvan de zijkanten van het zeshoek iets gebogen naar binnen lopen. Naast de torx standaard is er ook nog de torxs plus. Kortom er zijn veel verschillende soorten uiteinden die een schroevendraaier kan bevatten om op het juiste type schroef te kunnen passen. Een van de belangrijkste veiligheidsrichtlijnen is dan ook dat men de juiste schroevendraaier moet gebruiken voor het aandraaien van een schroef. Daarnaast zijn er nog een aantal veiligheidsrichtlijnen om veilig te kunnen werken met schroevendraaiers. Deze zijn in de volgende alinea genoteerd.

Veiligheidsrichtlijnen voor werken met schroevendraaiers
Een aantal richtlijnen bevorderen het veilig werken met schroevendraaiers. We noemen een aantal:

  • Controleer of de schroevendraaier heel is voordat deze wordt gebruikt. Is de kop van de schroevendraaier niet kapot en bevat deze geen bramen?
  • De schroevendraaier moet goed passen in de kop van de schroef. Gebruik dus de juiste vorm schroevendraaier en gebruik ook de juiste afmeting.
  • Schroeven met een platte kop komen steeds minder voor omdat die schroeven het minste grip bieden voor de schroevendraaier. Uitschieten is daardoor mogelijk. Dit kan echter ook gebeuren bij andere soorten schroeven als men de schroevendraaier niet goed in de uitsparing van de schroefkop plaatst.
  • Gebruik een schroevendraaier waarvoor deze bedoelt is, namelijk het aandraaien en losdraaien van schroeven. Schroevendraaiers moeten niet worden gebruikt als priem of als beitel. Ga ook niet met een hamer op een schroevendraaier slaan omdat dan zowel het heft als de schroefkop beschadigd kunnen raken en het veilig gebruiken van een schroevendraaier in het geding komt.

Een groot aantal ontvallen met handgereedschap wordt veroorzaakt doordat men gereedschap niet op de juiste manier wordt gebruikt. Ook ondeugdelijk en defect gereedschap kan voor ongelukken zorgen. Daarom moet men gereedschap op de juiste manier gebruiken en dient men het gereedschap goed op te bergen zodat het niet kan gaan roesten.