Intakegesprek bij uitzendbureau tijdens corona in 2020

Uitzendorganisaties hebben tijdens de coronacrisis nog wel vacatures open staan voor personeel. Dat betekent dat er ook nog sollicitatieprocedures plaatsvinden. Een belangrijk onderdeel van een sollicitatieprocedure via een uitzendbureau is natuurlijk het intakegesprek. Tijdens het intakegesprek kan de uitzendkracht of sollicitant kennis maken met de uitzendorganisatie en andersom. Vanaf het intakegesprek start in feite de bemiddeling of arbeidsbemiddeling via de uitzendorganisatie. Door het COVID-19-virus oftewel het coronavirus is er veel veranderd in de arbeidsbemiddeling. Ook het intakegesprek krijgt bij de meeste uitzendorganisaties een andere vorm.

Intakegesprek in verschillende vormen

Het eerste intakegesprek vindt tegenwoordig steeds vaker digitaal plaats via een videoverbinding zoals skype. Ook worden de meeste eerste contactmoment gedaan via de telefoon. Als deze gesprekken goed verlopen kan er meestal een intakegesprek plaatsvinden bij de vestiging van de uitzendorganisatie. Dit gebeurd alleen bij vestigingen van uitzendorganisaties die hiervoor geschikt zijn. Deze vestigingen hebben een aantal veranderingen ondergaan de afgelopen tijd. Deze veranderingen of verbouwingen hebben er voor gezorgd dat mensen veilig het gebouw in kunnen lopen zonder dat daarbij (veel) contactmomenten ontstaan.

Geen fysiek contact

Mensen die op intakegesprek gesprek komen zullen over het algemeen in een aparte gespreksruimte plaats nemen. Deze ruimte is als het goed is zo ingericht dat fysiek contact tussen de aanwezigen onmogelijk is. Daarvoor is over het algemeen een glazenwand of een plexiglas muur aangebracht tussen de gesprekspartners. Een andere mogelijkheid is dat er een extra grote tafel tussen de stoelen is geplaatst zodat de afstand tussen de gesprekspartners minimaal anderhalve meter is.

Goede gesprekssfeer

Het handenschudden wat normaal gesproken plaatsvind bij binnenkomst en na afronding van het gesprek is nu verleden tijd. Hooguit elkaar kort aantikken met de elleboog is mogelijk maar dit wordt vaak achterwege gelaten. Natuurlijk kan er ondanks het schudden van handen wel een goede open gesprekssfeer ontstaan. Er wordt ook gebruik gemaakt van ontsmettingsmiddelen. De deurklink wordt wellicht alleen aangeraakt en open gedaan door de intercedent oftewel de kantoormedewerker van de uitzendorganisatie. Zo hoeft de sollicitant zo weinig mogelijk aan te raken voor, tijdens en na het gesprek. Een bakje koffie, thee of een glas water is altijd wel te krijgen.

Kom niet als je ziek bent

Een intakegesprek is toch belangrijk hoewel er in coronatijd veel aanpassingen zijn. Ondanks deze aanpassing is een goed gesprek voeren wel mogelijk. Het is echter wel belangrijk dat iedereen de maatregelen opvolgt. Mocht een sollicitant zich ziek voelen, griepklachten hebben, koorts of verkouden zijn dan is het belangrijk om het gesprek te verzetten tot de klachten verdwenen zijn. Gezondheid gaat voor en intercedenten van uitzendorganisaties hebben alle begrip als een gesprek om gezondheidsredenen wordt verzet.