Behoren houten klompen ook tot veiligheidsschoenen?

Houten klompen worden door sommige technische medewerkers als veiligheidsschoeisel gedragen. Op de bouw en in verschillende technische bedrijven kan hierover discussie ontstaan. Werknemers die graag op houten klompen lopen doen dat om duidelijke redenen. Houten klompen zijn gemaakt van natuurlijk materiaal (hout) en dat bevordert het draagcomfort. Het dragen van klompen is tegen transpiratie van de voeten (zweetvoeten) omdat hout ventileert . Houten klompen zijn relatief goedkoop in aanschaf en daarnaast kan de drager ze makkelijk aan en uit doen. Hout isoleert waardoor klompen warm zijn in de winter en relatief koel in de zomer.

Houten klompen zijn bovendien duurzaam en milieuvriendelijk omdat ze biologisch afbreekbaar zijn. Ondanks deze voordelen worden klompen in de praktijk nauwelijks gedragen op de werkvloer. Verschillende bedrijven en leidinggevenden bewerken (vaak ten onrechte) dat houten klompen geen veilig schoeisel zijn voor werknemers. Dit zorgde er een aantal jaren geleden voor dat veel klompenmakers minder houten klompen verkochten. De klompenmakers waren verontwaardigd over deze gang van zaken en lieten onderzoek doen naar de veiligheid van klompen.

Onderzoek naar de veiligheid van klompen
Klompenmakers zijn enthousiast over hun product. Ze willen graag dat zoveel mogelijk mensen klompen gaan dragen maar de veiligheid op de werkvloer moet daardoor niet in het geding komen. Om die reden zijn een aantal klompenmakers in Nederland op onderzoek gegaan naar de veiligheid van houten klompen. Een klompenfabriek deed een test met een klomp door er een steen van 50 kilo op te laten vallen. Na de eerste keer dat de steen er op werd laten vallen ontstond er slechts een klein scheurtje in de houten klomp. De tweede keer dat dezelfde steen werd laten vallen brak er een klein stukje hout van de klomp. Door dit eenvoudige onderzoek werd aangetoond dat de voeten van iemand die klompen draagt goed worden beschermd tegen zware vallende objecten. In 1997 werden klompen erkend als veiligheidsschoeisel. Verschillende klompenmakers konden later ook het CE keurmerk voor hun klompen verkrijgen.

Zijn houten klompen veilig op de werkvloer?
Uiteindelijk draait het natuurlijk om de vraag of houten klompen veilig zijn op de werkvloer. Dat is echter van een aantal factoren afhankelijk. Klompen zijn veilig in een omgeving waarop stenen of kleine metalen objecten op de voet kunnen vallen. Hout geleid ook geen elektriciteit en is daardoor ook veilig als iemand met elektrische bedrading werkt. Echter bij vochtig weer kunnen klompen wel glad worden en bovendien sneller slijten als men over betonnen vloeren heen loopt. Ook in de winter als het vriest zijn klompen gevaarlijk glad. Of houtenklompen op een werkvloer als veiligheidsschoenen gedragen mogen worden is afhankelijk van de werkgever of opdrachtgever in de werkomgeving. Veiligheidsfunctionarissen en de arbeidsinspectie kunnen ook richtlijnen geven voor veiligheidsschoeisel. Als een werknemer graag houten klompen wil dragen op de werkvloer zal hij of zij bij deze bevoegde personen navraag moeten doen alvorens hij of zij de klompen daadwerkelijk als werkschoenen gaat dragen.