Welke soorten zonwering zijn er?

Zonwering is een woord dat als verzamelnaam wordt gebruikt voor verschillende constructies die ongewenst zonlicht moeten tegenhouden. De redenen waarom men zonlicht wil weren kunnen verschillend zijn. Zo kan het licht van de zon ongewenst zijn op bepaalde plekken maar ook de warmte van de zon kan niet altijd gewenst zijn. Daarom zijn er in de loop van de jaren verschillende systemen ontwikkeld om zonlicht te weren.

Zonwering belangrijk
In sommige gevallen is het aanbrengen van zonwering zelfs verplicht. Dit is geregeld in de  ARBO-wetgeving voor bijvoorbeeld een kantooromgeving. De binnentemperatuur van een woning of utiliteitspand is erg belangrijk voor het welzijn van de aanwezige mensen. Daarom besteed men veel aandacht aan systemen waarmee deze temperatuur goed geregeld kan worden. met onderscheid hierbij systemen die zijn ontwikkeld als binnenzonwering en systemen die dienen als buitenzonwering.

Wat is buitenzonwering?
Buitenzonwering is zonwering die aan de buitenkant van een gebouw wordt aangebracht. Deze zonwering is meestal voor een raam of raampartij geplaatst. Over het algemeen wordt hiervoor een zonnescherm gebruikt. Dit is een scherm dat uitgerold kan worden en bevestigd is op twee knikarmen. Er zijn  verschillende soorten zonneschermen in de afgelopen jaren ontwikkeld. Ook de manier waarop deze zonwering in werking wordt gezet is de afgelopen jaren enorm verandert. Vroeger werden deze zonneschermen aan de binnenkant of buitenkant van een gebouw met een hendel naar beneden of naar boven gedraaid. Tegenwoordig gebeurt dit vrijwel overal elektrisch. Ook kunnen er sensoren worden geïnstalleerd die de intensiteit van zonlicht kunnen meten en op basis daarvan de zonwering naar boven of naar beneden kunnen laten gaan. Zonwering hoort bij de klimaatbeheersing van gebouwen. Daarom kan dit aspect van de klimaatbeheersing een onderdeel vormen van een geautomatiseerd gebouwenbeheersysteem. Buitenzonwering kan echter ook eenvoudig in de vorm van raamluiken worden aangebracht. Ook bouwkundige luifels boven de ramen is een eenvoudige manier om ongewenst zonlicht aan de buitenkant van het gebouw tegen te gaan.

Wat is binnenzonwering?
Zonwering kan aan de binnenkant van een gebouw worden aangebracht. Als dit het geval is spreekt men over binnenzonwering. Binnenzonwering kan men op verschillende manieren aanbrengen bijvoorbeeld in de vorm van gordijnen, lamellen of jaloezieën. Binnenzonwering is over het algmeen eenvoudig aan te brengen en er worden geen zware eisen aan de belastbaarheid gesteld omdat deze zonwering niet in de buitenlucht hangt en daardoor niet door weersinvloeden wordt aangetast. Zonlicht kan er natuurlijk wel voor zorgen dat de zonwering verkleurd. Daarnaast kan zonlicht bepaalde stoffen aantasten. Zonwering aan de binnenkant van de woning is over het algemeen goedkoper dan buitenzonwering. Het is echter ook minder effectief. Voorbeelden van binnenzonwering zijn:

  • Rolgordijnen
  • Lamellen (horizontaal of verticaal)
  • Jaloezieën (horizontale lamellen)
  • Vouwgordijnen
  • Paneelgordijnen
  • Gordijnen
  • Vitrage
  • Verstelbare binnenluiken