Wat zijn lagers in de techniek?

Lagers worden gebruikt in machines en constructies voor het opvangen of verlagen van wrijving tussen bewegende delen. Er zijn verschillende soorten lagers. Omdat lagers wrijving moeten opvangen gebruikt men over het algemeen perfect ronde kogels, maar men kan ook rollers gebruiken. Het soort lager dat men toepast is afhankelijk van de beweging die door de lagers soepeler moet verlopen. Als er sprake is van een rotatie gebruikt men kogellagers. Bij een lineaire beweging bijvoorbeeld bij horizontaal of verticaal van elkaar bewegende machinedelen kan men ook gebruik maken van rollers. Rollers zijn cilindrische vormen. Lagers worden over het algemeen ingedeeld op basis van de vorm en de bewegingsrichting.

Waarom worden lagers toegepast?
Lagers worden toegepast om de wrijving tussen machinedelen te beperken. Door de wrijving te verminderen kunnen machinedelen soepeler bewegen. Daarnaast zorgt het verlagen van de wrijving er ook voor dat machinedelen minder snel zullen slijten. Door de toepassing van lagers kunnen processen dus soepeler verlopen en wordt de levensduur van machinedelen verlengd.  Er zijn echter zeer veel verschillende factoren die er voor zorgen dat bepaalde lagers juist wel of juist niet geschikt zijn voor een specifieke toepassing.

Aandachtspunten bij toepassen lagers
Er zijn een aantal aspecten waar men rekening mee moet houden als men lagers wil toepassen. Allereerst zal men moeten kijken naar de beweging die soepeler moet verlopen. Hierdoor wordt de vorm van de lagers bepaald. Ook moet men kijken naar de omvang van de lagers. Als er grote druk op de lagers wordt uitgeoefend zullen de lagers ook over een bepaalde hardheid moeten beschikken. Het materiaal van de lagers is dus ook belangrijk.

Dit kan een hard metaal zijn maar ook harde kunststoffen worden gebruikt. De oppervlakte van de lagers moet een hoog afwerkingsniveau hebben, immers als de lagers ruw zijn treed er alsnog wrijving op. Vaak past men voor een extra soepele beweging een bepaald smeermiddel toe. Dit smeermiddel moet over de juiste viscositeit beschikken. Deze viscositeit is afhankelijk van het materiaal maar ook afhankelijk van de warmte die vrijkomt bij de beweging van de lagers.

Als men de juiste lagers toepast wordt de wrijving vermindert door zowel de vorm als het materiaal van de lager. Vloeistoffen in de vorm van smeermiddelen kunnen daarbij worden beschouwd als een extra middel om de wrijving te reduceren.