Wat zijn cookies op internet?

Een cookie is een bepaalde hoeveelheid data die door een server naar de browser wordt verstuurd zodat deze op de harde schijf van de computer kan worden opgeslagen en bij een volgend bezoek op internet weer wordt teruggestuurd. Cookies worden gebruikt om gebruikers van elkaar te onderscheiden op die manier kan de server de browser opnieuw herkennen en bijhouden wat de internetgebruiker in het verleden (historie) heeft gedaan. Ook worden cookies gebruikt om websitegebruikers de mogelijkheid te geven om in te loggen en ingelogd te blijven totdat men zelf weer uitlogt. Een cookie onthoud vaak bepaalde gegevens zoals de inlognaam maar niet het wachtwoord.

Cookies zijn met name interessant voor marketingdoeleinden. Cookies houden namelijk precies bij op welke websites iemand heeft gekeken tijdens zijn of haar internetbezoek. Deze historie is interessant voor marketing omdat bedrijven deze gegevens kunnen gebruiken om gerichte reclame te publiceren op internet. Wanneer iemand bijvoorbeeld een website van een bepaald automerk heeft opgezocht is de kans groot dat bij het bezoeken van volgende websites in reclamebanners specifieke reclame verschijnt van het automerk van de website die in het verleden is bezocht.

Het gebruik van cookies in niet onomstreden. Er worden namelijk gegevens verzamelt van internetgebruikers. Dit zijn persoonlijke gegevens die een indruk geven van zijn of haar interesses. Vanwege de privacyaspecten die verbonden zijn met het verzamelen van persoonlijke gegevens verschijnt er nu op websites die gebruik maken van cookies een pop-up waarin aan de websitegebruiker toestemming wordt gevraagd voor het gebruik en de installatie van cookies.