Wat is traceergas?

Traceergas of tracergas is een gasmengsel dat bestaat uit 95% Stikstof en 5% Waterstof. Tracergas wordt gebruikt om lekkages op te sporen in installaties en systemen die gas of vloeistof bevatten. Zo wordt traceergas gebruikt in de petrochemische industrie maar ook in de automotive industrie. Verder wordt traceergas gebruikt in de productie van semiconductors. Traceergas wordt bovendien gebruikt om lekken op te sporen in leidingen van centrale verwarmingsinstallaties.

Gasdetectie apparatuur

Daarvoor worden de leidingsystemen eerst helemaal leeggepompt en van de cv-ketel losgehaald. Vervolgens wordt het gas in de leidingen aangebracht en wordt het op druk gezet. Dit wordt gedaan om te kijken waar het gas ontsnapt. Het ontsnapte gas wordt opgespoord met een speciaal meetapparaat waarmee de aanwezigheid van het traceergas wordt gemeten. Op het punt waar het traceergas wordt gemeten met de gasdetectie apparatuur is het lek aanwezig.

Lekdetectie

Dit proces wordt ook wel lekdetectie genoemd doormiddel van traceergas. Lekdetectie met traceergas is niet-detructief onderzoek naar een lekkage omdat er feitelijk geen leidingen worden doorbroken of gedeeltes van muren worden weggekapt. Later kan overigens wel hak en breekwerk ontstaan als het lek op een moeilijke plek blijkt te zitten waar men het lek niet goed kan repareren en meer ruimte moet maken. Soms is een bypass een oplossing. Dan laat men de lekke leiding vervallen en brengt men een nieuwe goede leiding aan in de plaats van de lekke.