Wat is thermografie?

Thermografie is een meettechniek waarbij men de temperatuur kan meten zonder dat men contact maakt met het object of de levensvorm waarvan men de temperatuur wil meten. Men maakt bij thermografie gebruik van een thermografische camera. Een thermografische camera is een camera die een optiek voor infrarood bevat en daarnaast een detector die de golflengte analyseert. Met een thermografische camera wordt een thermogram geproduceerd. Een thermogram is een afbeelding waarmee de waargenomen temperaturen op een bepaald moment worden gevisualiseerd.

Thermogrammen lijken op gewone foto’s alleen is een thermogram radiothermisch. Een thermogram geeft de temperaturen aan doormiddel van kleuren. Een hoge temperatuur wordt meestal in een hele lichte kleur aangegeven bijvoorbeeld lichtgeel. Naar mate de kleuren op de thermogram donkerder worden is ook de temperatuur lager. Om duidelijk inzicht te verschaffen over de gemeten temperatuur wordt een zogenaamde temperatuurschaal geplaatst bij de thermogram.

Parameters voor een thermogram
Het maken van een thermogram is niet eenvoudig. Er zijn namelijk allemaal factoren die invloed hebben op de temperatuurwaarden die gemeten worden. Een aantal voorbeelden hiervan zijn de luchtvochtigheid ook stof en andere elementen die temperatuur beïnvloeden zorgen er voor dat de gemeten temperatuur lager of juist hoger kan uitvallen. Naast deze aspecten zijn ook de reflectiviteit, de emissiewaarde en het soort camera van groot belang voor de kwaliteit voor de thermogram. Het soort camera is bepalend voor de kwaliteit omdat een camera met een hoger resolutie van de detector een betere kwaliteit thermogram biedt.

Ook de Instantaneous Field of View, dat ook wel wordt afgekort met IFOV is vaak gebonden aan het type camera evenals het temperatuurbereik. Al deze parameters moeten op de juiste manier worden beoordeeld en ingezet. Een  thermogram is namelijk meer dan alleen een foto, het moet ook de juiste temperaturen weergeven. Als de temperaturen op de thermogram niet kloppen met de werkelijke temperaturen dan is de waarde van de thermogram gering.

Waar wordt thermografie toegepast?
Thermografie wordt toegepast in verschillende sectoren. Zo kan thermografie worden toegepast in de procestechniek en industrie maar ook in de elektrotechniek. Onderhoudsmonteurs kunnen thermografie gebruiken om elektrotechnische componenten contactloos te inspecteren. Verhitting is daarbij een teken dat er bijvoorbeeld teveel weerstand (ohm) aanwezig is in een elektrotechnisch circuit. Een verhoging van de temperatuur is daardoor een tijdige indicator van een toekomstige storing.

Verder worden ook beveiligingssystemen vaak met detectiemiddelen en sensoren uitgerust die gebaseerd zijn op thermografie. Daarbij kan men denken aan inbraakbeveiliging waarbij de hitte van de mens wordt waargenomen. Ook kan men thermografie gebruiken bij het opsporen van branden of hitte die brand kan veroorzaken. Brandweerpersoneel gebruikt bijvoorbeeld thermografie om door de rook heen te kunnen kijken om personen op te kunnen sporen. Ook de brandhaard kan met deze apparatuur worden opgespoord.