Wat is refit werk aan een boot of jacht?

Refit is een term die regelmatig wordt gebruikt in de jachtbouw. Refit is een Engelse term die in het Nederlands kan worden vertaald met herstellen. Doormiddel van refit werkzaamheden worden boten en jachten vernieuwd. Het gaat hierbij om bestaande boten en jachten die verouderd zijn of om andere redenen niet meer aan de eisen voldoen van de eigenaar. Refit werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd voor een complete boot of jacht. Daarnaast kan een eigenaar er ook voor kiezen om bepaalde delen van een boot of jacht te vernieuwen of te herstellen.

Wat kan bij refit aan de orde komen?
Bij een refit van een boot of jacht kunnen verschillende technische aspecten aan de orde komen. Zo kan de gehele installatie worden vernieuwd. Ook kunnen nieuwe systemen worden aangebracht die de leefomgeving in het jacht veraangenamen. Tijdens een refit kan een scheepsmotor worden gereviseerd of zelfs geheel vervangen. Verder kunnen ook andere onderdelen van de boot of jacht worden hersteld of vervangen. Hierbij kan gedacht worden aan het dek, het relingwerk, de ramen, de schroef en het onderdelen aan het casco.

Refit met betrekking tot technische aspecten is meestal noodzakelijk of van belang voor de technische levensduur van een jacht of boot. Er kunnen echter ook aanpassingen worden verricht met betrekking tot esthetische aspecten. Hierbij kan gedacht worden aan het interieur van het jacht of de boot. Dit is werk voor interieurbouwers en scheepstimmermannen. Het aanbrengen van scheepsbetimmering is vakwerk waarbij hoge kwaliteitseisen worden gesteld en veel aandacht wordt besteed aan esthetische aspecten.

Refit werkzaamheden
Het uitvoeren van refit werkzaamheden is niet eenvoudig. In tegenstelling tot nieuwbouw wordt bij refit de bestaande boot of jacht goed gecontroleerd op technische en esthetische aspecten. Delen die wel goed functioneren kunnen in veel gevallen behouden blijven. Delen die echter versleten zijn of kapot moeten vakkundig worden gedemonteerd en verwijderd. Vervolgens moet de monteur of scheepstimmerman nieuwe onderdelen en installaties aan boord van het jacht of de boot plaatsen. Daarbij moeten beschadigingen worden voorkomen. Verder dienen de aanpassingen goed geïntegreerd te worden in de boot of het jacht. Er moet een compleet geheel ontstaan.