Wat is Poedercoaten en hoe wordt poedercoating aangebracht?

De meeste metalen kunnen oxideren. Dit is niet altijd een probleem voor de mechanische eigenschappen van metaal. Zo zorgt aluminiumoxide er niet voor dat het aluminium zelf wordt aangetast. Sterker nog aluminiumoxide zorgt voor een beschermlaag. Bij metalen en legeringen die voor een groot deel uit ijzer bestaan is dat anders. Roest is een vorm van oxide die het onderliggende materiaal wel aantast. Daarom worden veel producten die kunnen roesten bescherm doormiddel van een beschermlaag. Een manier om metalen te beschermen tegen oxidatie is het aanbrengen van een poedercoating.

Hoe wordt poedercoating aangebracht?
Poedercoaten is het aanbrengen van een beschermlaag op metalen. De coating kan alleen goed hechten wanneer de oppervlakte van het metaal van te voren goed is gereinigd en ontvet. Na het reinigen en ontvetten moet het metaal eerst drogen. Na het drogen wordt het metaal gebracht naar een speciale spuitruimte. In de spuitruimte wordt de poedercoating aangebracht. Poedercoating kan verschillende kleuren hebben. De juiste kleur kan door de klant zelf gekozen worden. Ook de dikte van de coating kan door de klant worden bepaald. Meestal is de dikte van de coating afhankelijk van de omgeving waar het metaal wordt gebruikt.

Het aanbrengen van poedercoating op metaal kan door een robot worden gedaan maar ook door een spuiter. Het poeder wordt elektrostatisch geladen, hierdoor kan het poeder zich goed hechten op producten van metaal. De metalen objecten hebben hiervoor een bepaalde aantrekkingskracht, deze ontstaat doordat het metalen object tijdens het poedercoaten geaard is. De poeder krijgt doormiddel van het spuitpistool  een negatieve lading mee. Hierdoor wordt de poeder naar het geaarde metaal getrokken.

De poedercoating moet gelijkmatig worden aangebracht voor een optimaal resultaat. Een robot kan deze werkzaamheden goed uitvoeren. Soms zijn er echter zoveel speciale hoeken aan een metalen object dat een medewerker de coating zelf moet aanbreng. Dit wordt doormiddel met een spuitpistool of handpistool gedaan die speciaal ontwikkeld is voor het aanbrengen van poedercoating. Het aanbrengen van poedercoating is specialistisch werk.

Na het aanbrengen van de poedercoating wordt het metaalproduct naar een over gebracht. Daar wordt het object verhit tot 190 graden Celsius. Op deze temperatuur gaat het aangebrachte poeder vloeibaar worden. Hierdoor wordt het hele metaalobject voorzien van een laag gesmolten poeder. Deze gesmolten poeder wordt vervolgens afgekoeld. Door het afkoelen wordt de poedercoating hard.

Voordelen van poedercoating
Poedercoating is hard en kan goed verdeeld worden over het metaal. Daarnaast biedt poedercoating de mogelijkheid tot speciale effecten. Daarnaast bevatten poeders geen oplosmiddelen die schadelijk zijn voor het milieu. De resten van poeder kunnen vaak worden hergebruikt. Hierdoor is het afval tijdens poedercoaten zeer gering. Daarnaast is deze manier van werken milieuvriendelijk. Conventionele vloeibare coatings produceren meer gevaarlijk afval. Daarnaast kunnen poedercoatings vrij dik op een metaalobject worden aangebracht zonder dat er verzakking in de coating optreed.