Wat is kloven?

Kloven wordt ook wel klieven genoemd en is een houtbewerking. Doormiddel van kloven splijt men hout in twee stukken. Men gebruikt hiervoor wel een kloofbijl maar daarnaast kan men ook wiggen gebruiken. Men past kloven vooral toe om van boomstammen brandhout te maken.

Vroeger werd het kloven ook wel toegepast om hout in een gewenste vorm te brengen. Het zagen van hout was vroeger te tijdrovend. Daarom ging men hout doormiddel van een bijl in de juiste vorm splijten. Het gevolg was echter wel dat men een vrij ruw resultaat had. Iemand die goed kan kloven zorgt er voor dat er tapse stukken hout ontstaan. Deze tapse stukken hout werden wel gebruikt voor het bedekken van wanden en daken. Deze eenvoudige plankjes werden en worden ook wel schalies of schaliën genoemd. Tegenwoord gebruikt men echter nauwelijks houten dakbedekking. In plaats daarvan gebruikt men meestal dakpannen van steen.

Toen de zaagmolen werd ontwikkelt kon men sneller boomstammen tot planken verzagen. De zaagmolen kwam echter past tegen het einde van de zestiende eeuw in gebruik. Daardoor werd steeds minder gebruik gemaakt van gekloofd hout op de bouw. Men paste steeds meer planken toe.

Kwartieren
De term kwartieren wordt ook wel toegepast als men gaat kloven. Hierbij hakt men het hout doormiddel van een kloofbijl of machinale kloof in de lengterichting in vier stukken. Deze stukken worden ook wel de kwartieren genoemd. Deze kwartieren worden vervolgens gezaagd tot planken. De zaagsnede zal men loodrecht trachten aan te brengen op de jaarringen zodoende ontstaat kwalitatief goed hout dat minder zal gaan ‘werken’. Daarnaast ontstaat er een mooi patroon op de plank.