Wat is houtskeletbouw en waar wordt het toegepast?

Houtskeletbouw is een systeem dat wordt toegepast om woningen en andere gebouwen te bouwen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een houten constructie. Dit wordt ook wel het frame of het skelet van een gebouw genoemd. Daardoor wordt de naam houtskeletbouw voor deze manier van bouwen gebruikt. Houtskeletbouw wordt ook wel afgekort als HSB.

Voordelen van houtskeletbouw
Houtskeletbouw is zeer geschikt voor gebieden waar hout ruim voorradig is. Daarnaast zijn woningen die doormiddel van HSB zijn gerealiseerd lichter dan woningen die traditioneel zijn gebouwd. Hierdoor hoeven minder zware eisen te worden gesteld aan de bodem waarop deze woningen worden geplaatst. Ook minder draagkrachtige bodems zijn geschikt voor het plaatsen van woningen en andere gebouwen die voorzien zijn van een houten skelet. Het lichtere gewicht van hout ten opzichte van beton zorgt er ook voor dat hout eenvoudiger en goedkoper te vervoeren is naar de bouwplaats. Dit draagt er toe bij dat de kosten worden gedrukt van een bouwproject. Vaak wordt bij houtskeletbouw een groot deel van de timmerwerkzaamheden in een loods of fabriekshal gedaan. Hierdoor ontstaan elementen die behoorlijk ver zijn afgebouwd. Daarnaast worden de elementen onder optimale omstandigheden gebouwd in een overdekte ruimte. Dit is veiliger dan op de bouwlocatie en daarnaast is er geen sprake van weersinvloeden. De elementen worden vanuit de fabriekshal vaar de bouwplaats vervoerd doormiddel van een vrachtwagen. Op de bouwplaats worden de elementen aan elkaar bevestigd waardoor een huis zeer snel vorm krijgt. Daardoor kan de woning ook snel worden afgesloten voor wind en regen van buitenaf.  

Houtskeletbouw is geschikt voor uitbouwen
Wanneer bestaande gebouwen worden voorzien van een extra opbouw of uitbouw wordt ook vrijwel altijd gekozen voor houtskeletbouw. Dit heeft naast de prijs ook te maken met het fundament. Een extra kap op een woning kan er voor zorgen dat de woning zwaarder drukt op de fundering. Dit is vooral het geval wanneer steen en beton worden toegepast. Bij houtskeletbouw is de gewichtstoename veel geringer. Daarom is HSB zeer geschikt voor het maken van een overkapping op een garage of plat dak van een woning of ander gebouw. Dit wordt in de praktijk zeer veel gedaan.