Wat is getijdenenergie?

Getijdenenergie is energie die men heeft gewonnen door gebruik te maken van eb en vloed. Tussen eb en vloed ontstaat namelijk een verschil in waterhoogte. Dit verschil in waterhoogte kan worden gebruikt om energie op te wekken. De hoeveelheid energie die men door de getijden kan opwekken heeft te maken met het verschil in de waterhoogte. Op een open oceaan zal bijvoorbeeld het verschil tussen eb en vloed slechts enkele centimeters of decimeters verschil zijn. In sommige wateren kan het verschil tussen eb en vloed echter behoorlijk groot zijn en oplopen tot meters verschil.

Dit kan doordat de kust een bepaalde vorm heeft of omdat er een bepaalde stroming is, een combinatie tussen die twee is ook mogelijk. Als er een groot verschil tussen eb en vloed ontstaat kan het water bij vloed achter een dam worden opgevangen en kan men dit bij laag water via turbines terug laten lopen naar de zee. De turbines zijn aangesloten aan generatoren zodat elektrische stroom kan worden opgewekt. In feite werkt men bij het opwekken van getijdenenergie met behulp van waterkracht elektrische energie op.

Getijdencentrale
Elektrische energie kan in verschillende soorten elektriciteitscentrales worden opgewekt. Voorbeelden hiervan zijn kolencentrales, gascentrales en waterkrachtcentrales. Getijdenenergie wordt echter opgewekt in getijdencentrales. Deze centrales bestaan uit een afsluitbare dam. Gedurende de vloed wordt de dam open gezet zodat het vloedwater kan stromen in de waterbekken die zich achter de dam bevinden. Als de hoogste waterstand is bereikt worden de sluisdeuren gesloten. Het water wordt dan in de waterbekken gehouden. Vervolgens wacht men totdat het water zover is weggeëbd dat het water op de laagste stand staat. Dan worden de deuren van de dam open gezet. Het water gaat dan vervolgens langs waterkrachtturbines  terug naar de zee stromen. De druk van het water dat hierbij naar beneden valt zorgt er voor dat de schoepen van de turbines hard gaan draaien. De turbines drijven daarbij de generatoren aan en deze wekken vervolgens elektriciteit op.

Problemen bij getijdenenergie
De hoeveelheid energie die opgewekt wordt is afhankelijk van het watervolume dat door de turbines stroomt en het verschil in de hoogte van het water voor de dam en achter de dam. Een getijdencentrale levert ongeveer 12 uur elektrische energie. Dat zorgt er voor dat er na 12 uur een periode ontstaat waarin geen elektrische energie kan worden opgewekt. Dat zorgt er voor dat een getijdencentrale slechts in een beperkte periode elektrische energie kan leveren. Deze cyclus is afhankelijk van de getijden en daardoor afhankelijk van wat door de natuur geboden wordt. De getijdenstroom valt echter lang niet altijd samen met de vraag naar elektriciteit. Daardoor wordt bijvoorbeeld te weinig of geen elektriciteit geleverd in een periode waarin dat juist wel gewenst is. Het verschil kan worden opgevangen door ook bij de waterstroom van vloedwater elektriciteit op te wekken. Daarvoor zijn echter aangepaste turbines nodig.

Deze turbines zijn duurder en complexer dan de turbines die worden gebruikt bij het laten terugstromen van water tijdens eb. Dit is echter niet het enige probleem dat ontstaat bij getijdenenergie. Het zoute zeewater zorgt er voor dat er corrosie ontstaat aan metalen delen van deze installatie. Verder verstoort de getijdencentrale voor bepaalde zeedieren het verschil tussen eb en vloed. Dat komt omdat deze centrales deze natuurlijke werking verstoren door de opslag van het vloedwater in de waterbekken.