Wat is gelijkstroom?

Gelijkstroom is een elektrische stroom waarbij de stroomrichting constant hetzelfde blijft. Doormiddel van een gelijkspanningsbron zoals een batterij of accu kan gelijkstroom worden geleverd. Gelijkstroom wordt afgekort met de letters DC. Deze letters staan voor: Direct Current dat in het Nederlands vertaald kan worden met “gelijkstroom”

Gelijkstroombronnen

Kenmerkend voor gelijkspanningsbronnen zijn dat er tussen twee polen gelijkstroom vloeit met een vaste polariteit. Op de meeste batterijen en accu’s staat een plus of een min genoteerd. Deze aanduiding maakt duidelijk hoe de accu of batterij geplaatst moet worden in het apparaat of voertuig. Dat kan namelijk maar op één manier. Als men de batterij omdraait waardoor de + niet op de juiste positie staat en de – ook niet dan functioneert het apparaat of voertuig niet. Dit feit maakt duidelijk dat de elektronenstroom bij gelijkstroom in één richting stroomt. Over het algemeen stroomt gelijkstroom van de plus naar de min, echter vloeien de elektronen in tegengestelde richting.

Wisselstroom omzetten naar gelijkstroom

Veel elektronica zoals smartphones, laptops, tablets en andere elektronica maken gebruik van een ingebouwde batterij. Deze elektronica gebruikt dus gelijkstroom. Over het algemeen kunnen deze apparaten ook worden opgeladen doormiddel van een stekker/ connector in een wandcontactdoos van een woning of ander gebouw. Echter wordt vanuit deze wandcontactdoos wisselstroom geleverd. Doormiddel van een converter kan deze wisselspanning echter worden omgezet in gelijkspanning. Deze converter zit over het algemeen in een stekker ingebouwd.