Wat is FTTH Fiber To The Home en glasvezelaansluiting?

Nederland draait voor een groot deel om communicatie. Niet alleen via de telefoon wordt veel gecommuniceerd ook via internet worden enorme hoeveelheden gegevens tussen mensen en bedrijven onderling verzonden. Hoe sneller het internet is hoe sneller iemand digitaal in bezit kan komen van de door hem of haar gewenste gegevens. De techniek is volop in ontwikkeling. Ook de ontwikkelingen op het gebied van internet volgen elkaar in hoog tempo op.

Wat is glasvezel?
Glasvezel is een term die veel voorkomt in de internetwereld. Een glasvezel is een hele dunne vezel die gemaakt is van glas. In het Engels wordt het deze vezel wel ‘fiber’ genoemd. Door deze lange glasvezels van zeer helder glas worden verschillende lichtsignalen gestuurd. Doormiddel van deze lichtsignalen worden gegevens overgebracht van een zender naar een ontvanger. Glasvezel verschilt met ADSL en Coax op het gebied van bandbreedte en de grote snelheid die ook over een lange afstand kan worden gerealiseerd met het transporteren van data. Glasvezelnetwerken worden onder de grond aangebracht door verschillende investeringsmaatschappijen. Particulieren en bedrijven kunnen op glasvezelnetwerken worden aangesloten om zo gebruik te maken van sneller internet.

Glasvezelaansluitingen
Het aantal internetgebruikers die aangesloten zijn op glasvezel zijn de laatste jaren toegenomen. Een glasvezelaansluiting tot aan de woning word ook wel FTTH genoemd. Dit is een Engelse afkorting die staat voor Fiber to the Home. Een glasvezelaansluiting verschild van kabelinternet en ADSL. Bij kabelinternet en ADSL bestaat slechts een deel van het netwerk uit verbindingen van glasvezel. Het laatste deel van de ADSL- en kabelverbinding wordt tot stand gebracht door twisted-pair of coaxkabel. Dit laatste deel van de verbinding is de verbinding tussen de wijkcentrale en de woning van de internetgebruiker. Bij FTTH is het laatste deel van de aansluiting fiber.

FTTH
Fiber To The Home geeft aan dat het laatste deel van de glasvezelaansluiting uit fiber, oftewel glasvezel bestaat. Dit laatste deel van de aansluiting bevindt zich tussen de wijkcentrale of wijkverdeler en de woning van de eindgebruiker. Doordat ook dit laatste deel van de aansluiting van glasvezel wordt voorzien heeft de gebruiker in de woning sneller internet. Dit is natuurlijk wel van een aantal andere factoren afhankelijk zoals de computer en de hoeveelheid geheugen daarop in gebruik is genomen. Nederland is overigens in Europa één van de weinige landen waar een daadwerkelijk FTTH netwerk is aangelegd.

FTTN, TFFN, FTTCab, FTTC, FTTK, FTTB, FTTH en FTTO
Er zijn nog meer afkortingen in de glasvezelwereld. Deze zijn hierboven als kopje boven de alinea genoemd. Hoewel het aantal afkortingen verwarrend kan lijken valt het in de praktijk wel mee. De laatste letter van de afkorting verschilt, de rest blijft gelijk. Het eerste deel van de afkorting FTT geeft aan Fiber To The, ‘oftewel glasvezel naar de’. Het laatste deel van de afkorting gaat dus over de plek waarop het glasvezelnetwerk is aangesloten. Hieronder worden de verschillende glasvezelaansluitingen uitgelegd.

Fiber To The Node FTTN
De afkorting FTTN wordt op twee verschillende manieren voluit geschreven: Fiber To The Node en Fiber To The Neighborhood. Dit zijn glasvezelnetwerken tussen verschillende grote centrales. Deze bevinden zich vaak ver weg van de eindgebruiker.

Fiber To The Cabinet FTTCab
Deze afkorting houdt de glasvezelverbinding in naar de verdeelkast in de straat. Ook hierbij is geen sprake van een eindgebruiker. De verdeelkast kan op een behoorlijke afstand van de daadwerkelijke woning van de eindgebruiker staan, zelfs op kilometers afstand. Tussen de woning van de eindgebruiker en de verdeelkast kan gebruik zijn gemaakt van andere soorten kabels om gegevens te versturen waardoor internet nog niet de optimale snelheid heeft voor de eindgebruiker.

Fiber To The Curb FTTC en Fiber To The Kerb FTTK
Deze glasvezelverbindingen zijn aangesloten op het wijkverdelerkastje dat in een wijk is geplaatst. Deze staan dichter bij de eindgebruiker. Gemiddeld binnen de 300 meter. Wanneer de glasvezelverbinding is aangebracht tot het wijkverdelerkastje bestaat het laatste deel van de verbinding vaak uit een coaxkabel of telefoonkabel. Eindgebruikers hebben hierdoor nog niet een rechtstreekse aansluiting op een glasvezelnetwerk. Daardoor heeft het internet nog niet de optimale snelheid.

Fiber To The Building FTTB
Fiber To The Building is een glasvezelaansluiting tot aan een gebouw. Deze aansluiting vindt plaats tot aan een technische ruimte van een gebouw.

Fiber To The Office FTTO
Bij FTTO wordt glasvezel aangelegd tot in een kantoor of ander bedrijfspand. Medewerkers die bij dit kantoor werken met een computer kunnen meestal gebruik maken van een glasvezel verbinding. Dit heeft voor een bedrijf grote voordelen. Het bedrijf kan met een glasvezelverbinding sneller gegevens via internet versturen.

Fiber To The Home FTTH
Fiber To The Home FTTH is de verbinding tot aan de woning van de eindgebruiker. Deze verbinding vindt stand tot aan de meterkast. Mensen die in de woning gebruik maken van een computer kunnen deze aansluiten op het glasvezelnetwerk om gegevens via internet te verzenden of te downloaden.

FTTH Fiber To The Home en dan?
Als je een glasvezelaansluiting hebt tot aan je meterkast ben je er nog niet. Je zult een internetabonnement moeten afsluiten met een internet leverancier. Dit wordt ook wel een internetprovider genoemd. Er zijn verschillende pakketten waaruit een eindgebruiker kan kiezen. Internetproviders maken veel reclame op internet, televisie, kanten en tijdschriften. Een goede internetprovider biedt haar consumenten een snel internet dat altijd goed functioneert.