Wat is een UNP profiel of UNP balk?

Een UNP balk is een stalen profiel in de vorm van een grote U. In de spreektaal wordt een UPN-balk ook wel een U-balk of U-profiel genoemd. Een UNP profiel heeft twee zijkanten die schuin aflopen. Deze twee delen die evenwijdig aan elkaar lopen noemt men de flenzen. Deze profielen vallen onder de norm: DIN1026-1. De UPN balken zijn verkrijgbaar in hoogtes van 30 tot 400 mm. De schuine flenzen de balk extra stevigheid. Het verticale deel van de UNP balk wordt ook wel het lijf genoemd.

In staalconstructies worden over het algemeen UNP profielen of zogenaamde H-balken gebruikt. Er zijn ook stalen balken die rechte flenzen hebben. Deze worden UPE profielen genoemd. UPE profielen worden in de praktijk minder toegepast. Het voordeel van balken met rechte flenzen is dat hierbij geen hellingsluitplaten hoeven worden toegepast. Dat moet bij de schuine flenzen van UNP balken wel worden gedaan anders krijgt men geen stevige boutverbinding.

UNP profielen worden in verschillende staalconstructies gebruikt bijvoorbeeld in de bouw van loodsen en pui constructies.