Wat is een technicus en wat doet een technicus?

Technicus is een algemene term die wordt gebruikt voor iemand die werkervaring of een specifieke  opleidingsrichting heeft in de techniek en binnen dat vakgebied zijn of haar beroep uitoefent. Het meervoud van technicus is technici. Binnen de techniek zijn echter verschillende deelgebieden te onderscheiden zoals bijvoorbeeld elektrotechniek en meet en regeltechniek.  In sommige gevallen wordt de term technicus verbonden aan de specifieke technische richting van de beroepsbeoefenaar. Zo ontstaan de functiebenamingen elektrotechnicus en meet- en regeltechnicus. Daarnaast wordt het woord technicus ook gebruikt voor technisch personeel in de theatertechniek en alles wat daar aan beeld, verlichting en geluid aan de orde komt. Dit wordt ook wel een audiovisueel technicus genoemd, dit wordt afgekort met AV-technicus. In de tandheelkunde wordt de functie tandtechnicus ook wel gebruikt. Deze maakt in opdracht van een tandarts prothesen, bruggen en kronen. Dit is zeer specialistisch werk.

Een technicus is een specialist
De term technicus geeft niet weer welke specifieke kennis de persoon heeft. Het is enkel een algemene naam die wordt gebruikt voor een technisch goed onderlegd persoon. Naast de eerder genoemde vakgebieden zou een technicus ook in de werktuigbouwkunde en instrumentatie werkzaam kunnen zijn. Het is ook mogelijk dat de functie naam servicetechnicus wordt gehanteerd wanneer een technicus wordt ingezet om service en onderhoud te verrichten aan machines en installaties. Over het algemeen zegt een technisch goed onderlegd persoon van zichzelf niet dat hij een technicus is. Vaak geven technici zelf duidelijk aan in welk vakgebied ze zijn gespecialiseerd. Zo kan iemand zichzelf technicus mechatronica noemen of technicus in installatietechniek. Voor die vakgebieden worden echter ook andere functiebenamingen gebruikt.

Niveau van technici
De term technicus zegt overigens niets over het niveau van de vakman. Zo kan een technicus een ingenieur zijn. Een technicus kan een titel hebben doordat hij of zij een technische opleiding succesvol heeft afgerond op een hogeschool of universiteit. Technici die als ingenieur zijn afgestudeerd op een technische hogeschool dragen ing. als titel. Ingenieurs die een technische opleiding op de universiteit hebben afgerond dragen ir. als titel. Deze technici zijn over het algemeen werkzaam in het ontwerpen verschillende projecten zoals  machines, constructies, civiele techniek en bouwkunde. Technici op hbo of universitair niveau hebben zeer specifieke kennis. Meestal worden deze personen en werknemers bij hun functienaam genoemd zoals engineer, constructeur of tekenaar.

Naast hoogopgeleide technici zijn er ook middelbaar opgeleide technici. Deze technische medewerkers komen veel voor op de bouw zoals elektrotechnici en installatiemonteurs. Ook in de werktuigbouwkunde en elektronica zijn technici op middelbaar beroepsniveau werkzaam. Vaak worden deze werknemers in de praktijk ook bij hun functienaam of vakgebied genoemd om verwarring op de werkvloer te voorkomen. De techniek is ook op uitvoerend niveau te specialistisch geworden om een algemene term als technicus te hanteren. De term technicus is daardoor zeker niet verbonden aan een niveau. Meestal geeft de positie van de persoon in de organogram van een bedrijf het kennisniveau aan van de technicus.