Wat is een SUV?

SUV is een afkorting die staat voor sports utility vehicle. Dit zijn speciale automobielen met een hoog laadvermogen. Daarnaast hebben deze auto’s ook een behoorlijke binnenruimte waardoor passagiers ook meer ruimte hebben. Meestal heeft een SUV ook speciale off-road-technieken. Hierbij kan men denken aan vierwielaandrijving (4WD) en een lage gearing. Er zijn echter ook SUV’s zonder lage gearing en zonder 4×4 aandrijving. Deze SUV’s zijn eigenlijk meer voor de show en hebben geen toegevoegde waarde in ruig terrein.

De SUV lijkt vooral een autovariant te zijn van de laatste decennia maar de SUV is feitelijk veel ouder. Zo heeft Range Rover in 1970 al voertuigen op de markt gebracht die aan de definitie van sports utility vehicle voldoen. Een SUV verschilt van een terreinwagen omdat een SUV voornamelijk ontwikkeld is om op de weg te rijden in plaats van off-road. Toch heeft een SUV wel bepaalde technieken om off-road te worden gebruikt.

De term SUV is in de jaren negentig van vorige eeuw ingevoerd in de Verenigde Staten. Van daaruit is de term ook naar Europa overgewaaid. Vanaf 2000 worden in Europa ook steeds meer SUV’s geproduceerd en gebruikt. over het algemeen wordt een SUV gezien als een grote gezinsauto. De auto wordt vooral op wegen gebruikt. Omdat deze auto’s wat hoger op de wielen staan heeft de bestuurder meer overzicht op de weg. Dat is een prettig aspect van de auto. De meeste SUV’s worden niet of nauwelijks gebruikt in ruw terrein. De kleinere SUV modellen zijn daar in de meeste gevallen ongeschikt voor.