Wat is een rembekrachtiger?

Een rembekrachtiger is een technisch systeem dat in een voertuig kan worden geplaatst om er voor te zorgen dat de bestuurder minder kracht hoeft uit te oefenen om het voertuig te laten remmen. De meeste auto’s in Nederland hebben een rembekrachtiger. Als dit systeem niet zou worden toegepast zou het remmen ongeveer drie tot vier keer zoveel fysieke inspanning kosten. Een rembekrachtiger is overigens niet een systeem dat de bestuurder speciaal moet inschakelen om extra remkracht te krijgen. Door met de voet op het rempedaal te drukken wordt de rembekrachtiger (mits aanwezig en werkend) ingeschakeld. Er zijn verschillende soorten rembekrachtigers ontwikkeld de afgelopen jaren. Zo zijn er hydraulische rembekrachtigers die werken op oliedruk, maar er zijn ook elektrische rembekrachtigers die doormiddel van elektriciteit worden ingeschakeld. Een veelvoorkomende rembekrachtiger is gebaseerd op het vacuümprincipe, dit wordt ook wel een vacuümbekrachtiger genoemd.

Hoe werkt een vacuümrembekrachtiger?

De vacuümrembekrachtiger is verbonden aan het rempedaal en aan de andere kant verbonden aan een hoofdremcilinder. De techniek van de vacuüm rembekrachtiger is gebaseerd op een vacuüm oftewel een onderdruk waarmee de remkracht wordt versterkt. Daarvoor bestaat deze rembekrachtiger uit twee luchtkamers die worden gescheden door een rubber membraan. Daarnaast bestaat dit systeem uit een klep en een terugstelveer. Ook is er een slang aangesloten op de rembekrachtiger die verbonden is met het inlaatspuitstuk of in verbinding staat met een aparte vacuümpomp.

Op het moment dat het rempedaal wordt ingedrukt gaat de klep open en wordt er buitenluchtdruk toegevoerd. Als er zacht op het rempedaal wordt gedrukt zal het drukverschil in beide kamers klein zijn maar bij een forse druk zal het drukverschil aanzienlijk toenemen. De buitenlucht wordt dan in de kamer aan de kant van het pedaal toegelaten en daardoor neemt de druk op het remsysteem toe. Op die manier wordt men tijdens het remmen ondersteund. In feite wordt er gebruik gemaakt van extra luchtdruk waardoor de kracht van lucht het indrukken van het pedaal ondersteund.