Wat is een printplaat?

Computers, machines en andere producten bevatten printplaten. Deze zijn vaak groen gekleurd en voorzien van verschillende gekleurde componenten. Een printplaat is gemaakt van kunststof, epoxy of glasvezel. Een printplaat kan aan één kant of aan beide kanten voorzien zijn van een sporenpatroon. Dit sporenpatroon is een gedrukte bedrading. Deze sporen worden ook wel koperbanen of stroombanen genoemd. De sporen worden op de plaat aangebracht doormiddel van frezen en etsen.

Een kale printplaat bevat spotjes dit zijn de gaatjes op de stroombanen waar de componenten in geplaatst moeten worden. De componenten van een printplaat worden op de andere kant van de printplaat gesoldeerd. Hierdoor heeft een printplaat een stroombaanzijde en een componentenzijde.  Een printplaat die nog niet is voorzien van componenten wordt een kale printplaat genoemd.

Componenten op een printplaat
De componenten op een printplaat zijn verschillend. Deze componenten verschillen in vorm, grote en kleur. Ook de werking van de componenten verschild onderling, de componenten reageren allemaal verschillend op elektrische stroom of te wel de elektronen. Een aantal voorbeelden van componenten op een printplaat zijn de condensator, de diode, een led, thyristor, zenerdiode, IC, weerstand en de transistor. Hieronder worden een aantal van de hiervoor genoemde componenten van een printplaat kort uitgelegd.

Een weerstand heeft vaak een kleine afmeting. Daarom wordt de waarde van de weerstand in kleuren aangegeven. Deze kleurcode staat in kleurringen. Elke kleuring heeft een eigen waarde.

Een diode is een ook een component die op een printplaat kan worden geplaatst. Een diode is een halfgeleider en wordt gemaakt van silicium en germanium. Met een halfgeleider kan de geleidbaarheid worden bepaald.

Een transistor is een belangrijk onderdeel van een elektronische schakeling. Een transistor kan als schakelaar worden gebruikt maar kan ook als versterker dienen. Er zijn verschillende soorten transistors met diverse toepassingen.

Een IC is een afkorting die staat voor Integrated Circuit. Dit is in het Nederlands geïntegreerde schakeling. Deze worden op verschillende manieren toegepast.

Nauwkeurig werk
Het maken van een printplaat is zeer nauwkeurig werk. Het sporenpatroon moet worden bepaald en de weerstanden moeten nauwkeurig worden gesoldeerd op de plaat. Wanneer dit niet zorgvuldig gebeurd kunnen delen van de printplaat niet werken of is de gehele pintplaat niet bruikbaar. Naast het maken van een printplaat is ook het plaatsen van een printplaat in een machine nauwkeurig werk.