Wat is een Mapress verbinding en hoe wordt deze gemaakt?

Buizen kunnen op verschillende manieren aan elkaar worden bevestigd in de installatietechniek en werktuigbouw. Naast bijvoorbeeld knelkoppelingen, schroefdraadverbindingen en lasverbindingen is er ook een mogelijkheid om buizen met elkaar te verbinden doormiddel van een persverbinding met mapress. Dit is een snelle, eenvoudige manier om buizen met elkaar te verbinden. Daarnaast is Mapress ook kostenefficiënt.

Hoe komt een Mapress verbinding tot stand?
Mapress verbindingen worden gemaakt om buizen aan elkaar te bevestiging. Hiervoor is zijn twee buizen nodig en de Mapressfitting. Om de verbinding tot stand te brengen is een perstoestel nodig. Dit is meestal een elektrohydraulisch aangedreven perstang . Deze perstang is niet erg groot en makkelijk mee te nemen door de installatiemonteur. De Mapress verbinding komt als volgt tot stand:

De buis wordt in de Mapressfitting geschoven. Daarna wordt de buis tezamen met de Mapressfitting in een prestoestel of perstang geplaatst tussen de persklemmen. Het perstoestel of perstang wordt door de monteur aangezet totdat de fitting klem komt te zitten om de buis. De buis vervormt hierdoor een beetje evenals de Mapressfitting.

Door de vervorming van de persfitting en de buis ontstaat een verbinding die trekvast is. Bij het maken van een Mapress verbinding is het belangrijk dat de juiste Mapressfitting wordt gebruikt voor de juiste diameter van de buis. Ook is het belangrijk dat de Mapressfitting goed om de buis wordt geperst. Wanneer dit niet gebeurd met het juiste perstoestel is de kans groot dat de verbinding niet waterdicht is.

Waarvoor worden Mapress verbindingen gebruikt?
Mapress verbindingen kunnen voor verschillende installaties worden gebruikt. Het Mapress systeem wordt onder andere toegepast bij sprinklerinstallaties en bluswaterleidingen. Daarnaast wordt het Mapress systeem toegepast in systemen voor waterverwarming,  voor bijvoorbeeld de centrale verwarming, en waterkoeling. Ook in persluchtnetwerken en gasleidingen kan met Mapress worden gewerkt.

Er kan bij Mapress verbindingen gebruik worden gemaakt van buizen met verschillende diameters. Ook het type buis kan verschillen. Er kan bijvoorbeeld gewerkt met ommantelde buis, verzinkte buis en koperen buis. Dit is afhankelijk van het installatiesysteem waarvoor de Mapress verbinding gebruikt wordt. Een bekend merk dat veel met Mapress doet is Geberit.