Wat is een loft?

Een loft is grote ruimte die als woning wordt gebruikt. Vanwege de ruimte kan een loft op verschillende manieren worden ingedeeld. Over het algemeen heeft een loft een hoog plafond en grote muren met raampartijen. Een loft kan nieuw worden gebouwd maar meestal ontstaat dit woningtype door het verbouwen van een utiliteitscomplex of pakhuis. Ook fabriekshallen en andere grote gebouwen kunnen worden omgebouwd tot een loft. Daarvoor moeten deze gebouwcomplexen wel geschikt worden gemaakt voor bewoning. Omdat veel van deze gebouwen aanwezig zijn in grote steden zijn daar ook de meeste gebouwen tot een loft omgebouwd. Een loft is vanwege de omvang meestal in de hogere prijsklasse te vinden in de woningmarkt. Een loft is iets anders dan een studio of een groot appartement al kan een loft wel voor dezelfde woon-functie gebruikt worden. Wat men onder een loft verstaat verschilt in de praktijk.

Definitie loft
Er zijn verschillende definities voor een loft. Daardoor ontstaat er nogal wat verwarring over dit begrip. Er zijn mensen die vinden dat een fabriek of pakhuis die verbouwd is tot een woning een loft genoemd mag worden. Andere mensen hanteren een bredere definitie en kijken puur naar het feit dat er een grote ruimte is die gebruikt wordt als woonruimte. Een loft bevat over het algemeen grote ramen en afhankelijk van de oorspronkelijke functie zijn er vaak ook meer kollommen en steunbalken voor het dak aanwezig. Ook ziet men vaak vloeren en vloerdelen van beton of hout waardoor de voormalige functie van het gebouw nog enigszins zichtbaar is. Een loft wordt meestal industrieel ingericht. Technische installaties, leidingen en buizen worden soms in het zicht gehouden en niet weggewerkt om de industriële uitstraling te bevorderen.

Projectontwikkelaars kunnen echter een andere visie hebben op het begrip loft. Zij hanteren vaak bredere kaders en kijken puur naar het ontwerp van het gebouw of de woonruimte. Onder hun definitie van loft vallen in feite alle woningen die bestaan uit een grote open ruimte met grote raampartijen. Ook de kenmerkende fabrieksuitstraling of industriële uitstaling dient aanwezig te zijn. Wat dat betreft zou een loft een oude fabriekshal kunnen zijn maar net zo goed een nieuwbouwproject.