Wat is een havenhoofd en waar wordt een havenhoofd voor gebruikt?

Een havenhoofd is een benaming die wordt gebruikt voor het uiteinde van een havendam of de pier van een haven. Een havenhoofd is een dam die door mensen rondom een haven wordt aangelegd om een deel van het water af te schermen zodat schepen achter de dam in de haven beschut zijn tegen golven of zandstromen die de haven dicht kunnen slibben of de kade van de haven kunnen beschadigen.

Vorm van een havenhoofd
Een havenhoofd is een langwerpige dam. De lengte van een havenhoofd kan echter verschillen. Deze lengte kan bijvoorbeeld bestaan uit een aantal tientallen meters maar kan ook kilometers lang zijn. Een havenhoofd begint aan land. Dit houdt in dat dat men op de meeste havenhoofden kan lopen vanaf land naar het eindpunt van het havenhoofd. Men kan rondom een haven ook twee havenhoofden hebben gemaakt zodat de haven van twee kanten beschermd is. Deze bescherming is kunstmatig aangebracht. Niet alle havens hebben een havenhoofd nodig. Er zijn ook havens die vanwege de natuurlijke ligging goed beschermd zijn bijvoorbeeld omdat ze in een baai liggen of in een fjord.

Constructie van een havenhoofd
Een havenhoofd moet zeer sterk zijn en de kracht van het weer en de stroming van de zee kunnen weerstaan. Daarom is een havenhoofd meestal een sterke dam die opgebouwd is uit basalt en beton. Hierin zit vaak ook een sterke wapening. Men kan ook een houten constructie gebruiken als een havenhoofd. Deze houten constructie bestaat uit zware balken en noemt men in België een staketsel. In Nederland gebruikt men dit woord minder en spreekt men eerder van een pier. Aan het uiteinde van een havenhoofd is meestal een baken geplaats dat voorzien is van lichten. Daarom spreekt men ook wel van havenlichten of lichtopstanden. Soms is het einde van een havenhoofd voorzien van een vuurtoren.