Wat is een dommekracht en waar wordt dit gereedschap voor gebruikt?

Een dommekracht wordt ook wel een kelderwind genoemd en is gereedschap waarmee zware lasten kunnen worden opgetild of weggedrukt. Daarnaast kan een dommekracht worden gebruikt om een zware last te ondersteunen. De dommekracht is een werktuig dat lijkt op een soort krik. Een dommekracht heeft een redelijk grote voet en bevat een mechanische overbrenging. Daarnaast bevat de dommekracht een redelijk kleine hak waarmee men heft. Er zijn verschillende dommekrachten verkrijgbaar. Zo zijn er mechanische dommekrachten en dommekrachten die met de hand in beweging moeten worden gebracht. De capaciteit van de dommekracht kan ook verschillen. Sommige dommekrachten kunnen een 1000 kg om hoog brengen, daarnaast zijn er hydraulische dommekrachten die wel 10 ton in beweging kunnen krijgen. Het is belangrijk dat men van te voren goed weet hoe zwaar het gewicht is dat men in beweging wil krijgen. Dan kan men pas de juiste dommekracht gebruiken.

Hoe ziet een dommekracht er uit?
Een dommekracht is over het algemeen gemaakt van staal. Oude dommekrachten kunnen overigens ook een houten behuizing hebben. Een belangrijk onderdeel van de dommekracht is de kast. In deze kast zitten een aantal tandwielen van staal. Daarnaast is er een tandheugel aanwezig die omhoog wordt gezwengeld met een handslinger. De tandheugel bevat een vork aan de bovenkant en een klauw aan de onderkant. Om te voorkomen dat de dommekracht door de druk van de last de verkeerde kant op beweegt is er een terugloopbeveiliging aanwezig. Dit is over het algemeen een pal met een bijbehorend palwiel. Een dommekracht bevat meestal een uitschuifbare poot. Hiermee kan de dommekracht worden verlengd of korter worden gemaakt.

Naast dommekrachten die met de hand in beweging worden gebracht door gebruik te maken van een handslinger zijn er ook dommekrachten die hydraulisch zijn aangedreven. Een hydraulisch aangedreven dommekracht kan nog zwaardere lasten optillen dan een dommekracht die met de hand wordt aangeslingerd. Hydraulische dommekrachten kunnen een capaciteit hebben tot ongeveer 10 ton. Deze dommekrachten worden meestal doormiddel van een hendel in beweging gebracht.