Wat is een Building Information Model BIM en waarvoor wordt dit gebruikt?

Een Building Information Model of BIM wordt gebruikt in de bouw. Een BIM wordt in het Nederlands vertaald als Bouwwerk Informatie Model. Tekeningen die in een BIM worden gemaakt zijn informatiemodellen. Een BIM engineer of modelleur bouwt een 3D model in dit systeem op. Bij de bouw van een woning, gebouw of utiliteit zijn verschillende partijen betrokken. Vaak werkt een aannemer met verschillende onderaannemers samen. Deze partijen hebben allemaal specifieke informatie nodig om hun werkzaamheden goed uit te kunnen voeren. Het is belangrijk dat deze informatie op een centraal punt samenkomt. Daarvoor wordt het Building Information Model gebruikt.

BIM is een verzameling van informatie
Een BIM is project specifiek. Dit houdt in dat een BIM wordt ontworpen voor een bepaald project. Een BIM engineer zorgt er voor dat de informatie die voor dat project nodig is wordt verzamelt. Naast het verzamelen van deze informatie zorgt de BIM engineer er voor dat de informatie goed wordt beheerd en verwerkt in een 3D model. Dit 3D model is het daadwerkelijke model van het object dat gebouwd moet worden. Per ruimte kan worden aangegeven wat het doel of het nut is van de ruimte. In het Building Information Model kan een engineer informatie verwerken die nodig is voor de hoofdaannemer. Daarnaast staat er informatie in die belangrijk is voor elektrotechnische bedrijven en installatiebedrijven. Een BIM wordt gebruikt als een centraal informatiemodel. Alle informatie die nodig is voor de bouw van een bepaald project wordt hierin verwerkt. Hierbij komen alle aspecten die te maken hebben met het ontwerp, de uitvoering van het project en het gebruik of toepassing van het gebouw aan de orde.

BIM is een eenduidig centraal informatiemodel
De bouw van een gebouw bestaat niet alleen uit stenen, hout, cement en beton. Voor een bouwproject zijn verschillende documenten vereist. Hierbij kan gedacht worden aan ontwerpen, tekeningen, rapporten, begrotingen, calculaties en omschrijvingen van materialen. Ontwerpen die bijvoorbeeld in AutoCAD of andere CAD programma’s zijn gemaakt kunnen door een BIM engineer worden verwerkt in een 3D model. Het is de bedoeling dat het BIM als centraal informatiemodel zo volledig mogelijk is gemaakt en gevuld. Hierdoor kunnen alle betrokkenen van het bouwproject de gewenste informatie uit het BIM halen. Hiermee tracht men eenduidigheid te creëren voor alle betrokkenen bij een bepaald bouwproject. Als er informatie wordt aangepast in het BIM dan wordt dit voor alle partijen die te maken hebben met deze aanpassing zichtbaar. Daarnaast worden de aanpassingen ook in een database bijgehouden. Door dit systeem probeert men het aantal fouten dat ontstaat tijdens de communicatie over een bepaald project zoveel mogelijk te reduceren.

Het Building Information Model is een ideaal
Het idee en de doelstelling van Building Information Model is een ideaalbeeld. In de praktijk blijkt dit echter lastig te verwezenlijken. Ondanks het gebruik van een BIM wordt bij veel projecten nog niet alle informatie van een bouwproject effectief samengevoegd op één plaats. Dit heeft te maken met verschillende factoren. Soms zijn het de onderlinge disciplines die te veel verschillen van elkaar. Het kan ook zijn dat onderaannemers nog niet weten hoe ze informatie vanuit een BIM kunnen halen of informatie kunnen aanbrengen. Daarnaast is niet elke betrokkene even goed met computersoftware en begaafd in digitalisering. Het is ook mogelijk dat de informatie door één partij wordt verzamelt en in het BIM gezet. De zorgvuldigheid van deze partij heeft dan een grote invloed op de informatie die in het BIM wordt verwerkt. Daarnaast kunnen verschillende andere betrokkenen vaak geen wijzigingen aanbrengen in het BIM zonder eerst contact op te nemen met degene die het BIM beheert en vult. Ook zijn de meeste BIM-pakketten nog niet geschikt om zeer gedetailleerde en specialistisch ontwerpen en aanpassingen in het algemene 3D ontwerp te verwerken. Hierdoor kunnen de betrokken partijen alsnog eigen tekeningen, ontwerpen, calculaties en andere documenten opstellen zonder deze toe te kunnen voegen aan het BIM.