Wat is een bimetaal en wat is het verschil tussen bimetaal en een metaallegering?

Bimetalen bestaan uit twee verschillende metalen die zeer vast aan elkaar bevestigd zijn. Bimetalen worden vaak in de vorm van een strip aangeleverd. De twee verschillende metalen waaruit de strip bestaat zijn stevig op elkaar gewalst. Bimetalen worden in de werktuigbouwkunde op verschillende manieren toegepast. De eigenschappen van de metalen die aan elkaar verbonden zijn zorgen er voor dat bimetalen unieke toepassingen hebben. Zo worden bimetalen gebruikt voor het maken van thermometers en thermostaten. Daarnaast kunnen ook andere producten door de toepassing van bimetalen worden geoptimaliseerd. Hierbij kan gedacht worden aan producten met hoge eisen op het gebied van slijtvastheid en veerkrachtigheid. Hieronder zijn verschillende combinaties en toepassingsgebieden van bimetalen toegelicht. Tot slot is het verschil aangegeven tussen bimetalen en legeringen.

Bimetalen in thermostaten en thermometers
De metalen die in bimetaal aan elkaar verbonden zijn kunnen verschillende uitzettingscoëfficiënten bevatten. Bij temperatuursverandering krimpt de ene kant van de strip meer dan de andere kant van de strip. Hierdoor buigt de strip in een bepaalde richting. Deze eigenschap zorgt er voor dat bimetaal gebruikt kan worden in thermostaten.

Bimetalen in de verspaning
Zagen behoort tot de verspanende technieken. Met name voor zaagbladen wordt regelmatig gebruik gemaakt van bimetalen. Hierdoor kan een zaag de gewenste hardheid, slijtvastheid en veerkrachtigheid krijgen. Bimetaal zaagbladen worden toegepast in cirkelzagen, gatzagen en reciprozagen.

Bimetaal is geen legering
Bimetalen zijn geen legeringen. Bimetalen bestaan uit twee afzonderlijke metalen die samen verbonden zijn doormiddel van walsen. Bij legeringen worden twee of meer metalen in elkaar vermengd, meestal onder hoge temperatuur. De verschillende metalen zijn door deze vermenging niet meer te onderscheiden. In de werktuigbouwkunde worden veel meer legeringen toegepast dan bimetalen.