Wat is een armatuur en waar wordt en armatuur voor gebruikt?

Voor het bevestigen en dragen van één of meerdere lichtbronnen worden verschillende draagconstructies gebruikt. Deze draagconstructies worden ook wel armaturen genoemd. Het woord armatuur is afgeleid van het Latijnse woord armatura, dit woord kan in het Nederlands worden vertaald met uitrusting of bewapening. Een armatuur heeft niet alleen een dragende constructieve functie het is tevens een bescherming van de aansluiting van de lichtbron op het lichtnet. Een armatuur bestaat uit twee belangrijke hoofdonderdelen: de fitting en de lichtbron die in de fitting is geplaatst.

Bevestiging van armaturen
Er zijn verschillende manieren waarop armaturen kunnen worden bevestigd. Zo kunnen armaturen bijvoorbeeld bevestigd worden in een plafond dit kan zowel in het zicht gebeuren als verborgen in de vorm van inbouwpots. Verder kunnen armaturen ook aan een muur worden bevestigd. Soms wordt een verlichtingspunt voorzien van verschillende soorten armaturen. Het is ook mogelijk om een armatuur te bevestigen op een scharnierende arm zodat de verlichting op verschillende manieren kan worden bewogen. Hierdoor kan de verlichting altijd de gewenste plek belichten.

Waarvan worden armaturen gemaakt?
Over het algemeen worden armaturen van staal of aluminium gemaakt. Het is echter ook mogelijk dat ze van keramiek worden gemaakt. De materialen en vormen van armaturen zijn uiteenlopend. De armatuur wordt afgestemd op het gewicht en de aansluiting van de lichtbron. Ook de hitte van de lichtbron is een belangrijk aspect dat meegenomen moet worden in de beoordeling en de keuze van het materiaal.

Voorbeelden van armaturen
Een bekende en veel toegepaste armatuur is een tl-armatuur. Deze bestaat uit een lange balk of bak waarin een aantal tl-buizen zijn aangebracht. Naast deze tl-buizen is er in een tl-armatuur ook een starter en een voorschakelapparaat gebouwd. Er zijn ook tl-armaturen met reflectoren, deze worden ook wel trogarmatuur genoemd. Vooral in hoge hallen en boven tafels wordt gebruik gemaakt van trogarmaturen.

Lantarenpalen en lichtmasten bevatten ook een speciale armatuur. Deze worden ook wel paaltoparmatuur genoemd. Ook bestaan er opschuifarmaturen die met een draagarm worden gemonteerd aan een muursteun of lichtmast. Opschuif-opzet-armaturen kunnen eveneens worden toegepast. De keuze voor een bepaalde armatuur is afhankelijk van de verlichting en de ruimte en omgeving waarin deze wordt geplaatst.