Wat is de Wet van Moore met betrekking tot geïntegreerde schakelingen?

De Wet van Moore is een wet die vernoemd is naar Gordon Moore. Deze scheikundige is een van de oprichters van chipfabrikant Intel. Gordon Moore deed in 1965 een voorspelling over de technologische vooruitgang van het aantal transistors in een geïntegreerde schakeling. De Wet van Moore draait om de voorspelling dat:

“elke twee jaar het aantal transistors in een geïntegreerde schakeling wordt verdubbelt door de technologische vooruitgang”.

Houdbaarheid van de Wet van Moore
De Wet van Moore is de afgelopen jaren verandert. Toen Gordon Moore zijn voorspelling in 1965 deed ging hij nog uit van een verdubbeling van het aantal transistors per 12 maanden. Vijf jaar later, in 1970, had Gordon Moore zijn voorspelling bijgesteld. Vanaf dat moment zou het groeitempo volgens hem vertragen naar een verdubbeling van het aantal transistors in een geïntegreerde schakeling per 24 maanden. Deze voorspelling hield stand tot 2011. Aan het einde van 2006 gaf de inmiddels gepensioneerde Gordon Moore al aan dat de wet niet voor altijd van toepassing zou zijn.

Volgens deskundigen zal de ontwikkeling in het aantal transistors in een geïntegreerde schakeling de komende jaren minder snel toenemen. Het aantal transistors in een geïntegreerde schakeling is namelijk niet alleen afhankelijk van technologische vooruitgang. Ook fundamentele fysische barrières spelen een belangrijke rol bij de verwezenlijking van de voorspelling in de Wet van Moore.