Wat is closed-circuit television CCTV?

Closed-circuit television is een Engelse term die wordt gebruikt voor cameratoezicht en camerabewaking. Closed-circuit television kan in het Nederland worden vertaald met ‘gesloten tv-systeem’ en wordt meestal afgekort met CCTV. Er zijn verschillende CCTV-systemen die voorzien zijn van bedrading en daarnaast zijn er ook draadloze CCTV-systemen. Met name de draadloze CCTV-systemen worden in toenemende mate populair.

Domotica
Dit heeft voor een groot deel te maken met de ontwikkelingen op het gebied van domotica in Nederland en België. De installaties die tot de domotica behoren hebben ten doel het woongenot te bevorderen van de bewoners. De veiligheid is daarbij ook een belangrijk aspect. Bij domotica maakt men ook vaak gebruik van een mobiel device of afstandsbediening. Deze bedieningssystemen zijn draadloos daarom maakt men bij deze installaties over het algemeen ook gebruik van draadloze systemen zoals een draadloos CCTV.

Wat is cameratoezicht?
Een camera is een apparaat waarmee opnames gemaakt kunnen worden van een bepaald object of een bepaalde ruimte. Deze opnames worden ook wel video-opnames genoemd en zijn beelden waarop bewegingen vastgelegd kunnen worden. CCTV-camera’s bevinden zich in een gesloten circuit. Dit houdt in dat de beelden die opgenomen worden door deze camera’s niet door andere systemen of personen kunnen worden bekeken dan de systemen die aangesloten zijn aan het gesloten circuit. De beelden kunnen indien nodig wel als bewijsmateriaal dienen voor het geval er misdrijven mee aangetoond kunnen worden. Het Openbaar Ministerie en de politie kunnen dus belang hebben bij de beelden die zijn opgenomen door bewakingscamera’s. Daarom is het belangrijk dat de beelden van de camera’s goed en veilig worden opgeslagen.

Waar worden CCTV-camera’s gebruikt?
CCTV-camera’s kunnen door verschillende afnemers worden gebruikt. Zowel particulieren als ondernemingen maken gebruik van CCTV-camera’s. Ook overheden kunnen deze camera’s gebruiken. Sinds 2007 is het Nederland en België toegestaan om cameratoezicht met CCTV uit te voeren in het publieke domein.